Vakantie Centraal Zwitserland
Vakantie Centraal Zwitserland

Vakantie Centraal Zwitserland

Wanneer we het over een vakantie naar Zwitserland hebben, is het eerste wat in ons opkomt een sneeuwvakantie. Het in centraal-Europa gelegen Alpenland heeft echter veel meer te bieden dan alleen wintersport. De bondsstad Bern of Luzern, deze laatste wordt ook wel de toegangsstad van Centraal Zwitserland genoemd, zijn beide perfecte plaatsen om als uitvalsbasis voor een geslaagde vakantie in Centraal Zwitserland te dienen. De oude centra lenen zich perfect voor meerdere dagen verblijf. De regio Centraal Zwitserland is een van de meest vlakke gebieden van het land, waardoor meteen ook het dichtst bevolkt.

Centraal Zwitserland en cultuur

Liefhebbers van traditie en cultuur kunnen tijdens een vakantie in Centraal Zwitserland hun hart ophalen. Jodelen, vendelzwaaien en alpenhoornblazen zijn gewoonten waarvan nog op vele plaatsen regelmatig demonstraties worden gegeven. Met name tijdens de in Centraal Zwitserland veelvuldig gehouden zomerfeesten. Dit geld evenzo voor de sport schwingen, een vorm van worstelen. En hornussen, een kruising tussen honkbal en golf. Centraal Zwitserland kent daarnaast vele gelegenheden waar je zelf actief deelneemt aan de Zwitserse cultuur. Onder andere in het openluchtmuseum Ballenberg in Berner Oberland. Hier zijn vrijwel altijd workshops te volgen van traditionele ambachten en kunstnijverheid.

Bezienswaardigheden in Centraal Zwitserland

De oude binnenstad van Bern is zonder meer een plek die je tijdens een vakantie in Centraal Zwitserland niet alleen gezien, maar ook beleefd moet hebben. Het centrum, dat dateert uit de 12e en 13e eeuw, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niets. De meest bekende bezienswaardigheden zijn de oude bruggen die de binnenstad met elkaar verbinden, de Zytlogge toren en de Berner Münster kathedraal. In het 100 kilometer oostwaarts gelegen Luzern worden de Altstadt en Neustadt van elkaar gescheiden door de Reuss. Luzern is het meest bekend om zijn, uit de veertiende eeuw daterende, Kapellbrücke en magnifieke watertoren.

Omgeving

Het landschap van Centraal Zwitserland wordt gedomineerd door de Vierwaldstattersee en is omringd door meerdere nationale natuurparken. Wanneer je besluit een vakantie in Centraal Zwitserland te boeken kun je ervoor kiezen met de eigen auto te gaan. Zwitserland beschikt echter over een van de dichtste spoorwegnetwerken van Europa. Daar de meeste wegen in Zwitserland tolwegen zijn, kan het daarom stukken voordeliger uitpakken wanneer je de trein neemt. Een echte aanrader is een tochtje met de tandradtrein naar Rigi. Een tripje dat goed samen op een dag te doen is met een boottocht op de Vierwaldstattersee.