Vakantie Zweden
Vakantie Zweden

Vakantie Zweden

Wanneer je een vakantie in Zweden boekt, dan ben je verzekerd van een leuke en afwisselende tijd. Alhoewel het Scandinavische land minder bekend is als vakantieland dan Noorwegen is het zeker niet minder boeiend. Het merendeel van de Zweedse bevolking is woonachtig in het zuiden. Hier vind je dan ook de drie grootste steden met aan de oostkant Stockholm, Göteborg aan de westkust en Malmö op het meest zuidelijke puntje. Zweden heeft een gematigd zeeklimaat dat te vergelijken is met dat van Nederland. Naar het noorden wordt het snel kouder en in Lapland heerst een echt poolklimaat.

Zweden en cultuur

Cultureel gezien springt Zweden er voornamelijk op het gebied van literatuur en muziek uit. Denk aan Pippi Langkous de Millennium-trilogie van Stieg Larsson en de popgroepen ABBA en Roxette. De Zweedse levensstijl kenmerkt zich door een grote liefde voor de natuur, oude tradities en respect voor het milieu. Net zoals het levensritme van de Zweed bepaald wordt door de seizoenen ben je met een vakantie in Zweden wel enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden. In de winter is het land een perfecte bestemming voor allerhande wintersporten waaronder sledetochten en ijsvissen. In de zomer kun je er prima wandelen, varen, vissen en stedentrips maken.

Bezienswaardigheden in Zweden

Voordat je een vakantie naar Zweden boekt, doe je er verstandig aan een planning te maken van wat je wilt bezoeken. Zweden is elf keer zo groot als Nederland en de bezienswaardigheden liggen verspreid over het hele land. Het Zweedse Lapland in het noorden herbergt een bijzondere biologische diversiteit aan gletsjers, wetlands en bergmassieven. Overnachten doe je daar vanzelfsprekend in een ijshotel waar je slaapt op rendiervellen. Net buiten Stockholm ligt het slot Drottingholm. Het slot, dat het Versailles van Zweden wordt genoemd, is toegankelijk voor het publiek. Malmö is dé stad voor een hippe stedentrip. Goed verzorgde buslijnen brengen je langs alle bezienswaardigheden, en het stadscentrum is compact en gezellig.

Omgeving

Zweden is een van de weinige Europese landen die nog grote stukken aan ongerept natuurgebied kennen. De grootste stukken hiervan liggen in het noorden tegen Noorwegen aan. Hier zijn het voornamelijk naaldbossen en toendra's die de toon zetten. Hoe meer je naar het zuiden komt, des te meer loofbos het land vertoont. Enkele van de nationale parken die je eigenlijk niet mag missen tijdens je vakantie in Zweden zijn het Abisko nationaal Park met zijn spectaculaire kloven en rotsformaties en het Padjelanta Nationaal Park met zijn rendierkuddes.