Vakantie Çalis

Dicht tegen het provincieplaatsje Fethiye aangeplakt ligt, in een van de mooiste baaien van de Turkse zuidkust, het gezellige plaatsje Çalis. De temperaturen zijn, door een nimmer aflatend briesje, in de zomer niet al te heet terwijl het in de winter eveneens aangenaam warm kan zijn. Het strand van Çalis is een langgerekt vlak zandstrand dat langzaam afloopt in een turquoiseblauwe zee. Een vakantie in Çalis leent zich zowel voor outdooractiviteiten als romantiek. De ideale bestemming voor mensen die hun vakanties vullen met zonnen, wandelen, goed eten, dagtripjes maken of iets sportiefs ondernemen zoals mountainbiken, tracken of raften.

Vakanties in Çalis (0)

De temperatuur

Çalis en cultuur

Een enkele vakantie in Çalis is niet genoeg om alles in je op te nemen wat er in de directe omgeving allemaal te zien en beleven is. Fethiye zelf heeft een oud centrum met gezellige terrasjes. Het beroemde strand met de lagune van Olüdeniz ligt op enkele kilometers afstand, evenals het, tijdens de volksuitwisseling van 1922, door de Grieken verlaten Kayaköy. Een onvergetelijke ervaring is een parachutesprong vanaf de nabijgelegen Babadağı, de Vaderberg. Als dagtrip mag een bezoek aan de Lycische graven zeker niet ontbreken of een tocht met een boot langs paradijselijke inhammen en verlaten antieke havens.

Winkelen en uitgaan in Çalis

Het pittoreske centrum van Fethiye is een waar paradijs als je van lekker snuffelen in allerhande kleine zaakjes en rariteitenwinkeltjes houdt. Tijdens een vakantie in Çalis is dat zeker mogelijk. Grotere shoppingmalls van meerdere verdiepingen vind je er vooral langs de grote wegen. Voor de mannen kan een scheerbeurt door een echte 'berber' een heel aparte ervaring zijn. Voor enkele lira's onderga je een heuse show met veel schuim, groot mes, gestoomde handdoek, het uitbranden van neus- en oorhaar. Dit alles afgesloten met een verrukkelijke gezichtsmassage. Clubs en plaatsen waar je kan feesten fuiven vind je er wel, maar weinig. Traditionele restaurantjes en relaxte barretjes des te meer.

Eten en drinken in Çalis

Het gebied rond Fethiye staat bekend om zijn grote variëteit aan groentegerechten en soepen waar yoghurt bij gebruikt wordt of ze in deeg verwerkt wordt. Bijvoorbeeld Gözleme, dun uitgerolde deeglappen die, gevuld met een willekeurige vulling, op halfronde platen tot koeken gebakken worden. Daarnaast zijn stoofpotten, in aardewerken casseroles, güveç, en kruiken, testi's, zeer populair. De gerechten worden veelal gekruid met tijm en tomatenpasta die tot rijping zijn gekomen onder de Zuid Turkse zon. Bij de maaltijd of tijdens zeer warm weer mogen de Turken ook graag ijskoude Ayran drinken: de Turkse variant van karnemelk. Ontdek het tijdens een vakantie in Çalis.

Praktische informatie over Çalis

Taal

De officiële taal in Turkije is het Turks. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels en Duits.


Geldzaken

Turkije heeft als betaalmiddel de Turkse Lira. Het aantal geldautomaten in de toeristische gebieden is vrij groot.


Visum en paspoort

Voor Turkije heb je een visum nodig. Dit visum is zes maanden geldig en kun je aanvragen via http://www.neckermann-vakantieservice.nl/voorbereid-op-reis/visum-turkije/ (€24,50 per persoon en betaling middels IDEAL of overboeking) of via http://www.evisa.gov.tr/ (c.a. €18,- per persoon en alleen betaling via Mastercard/Visa credit card). Ook dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart welke na aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig is.


Vaccinatie

Voor Turkije zijn er geen verplichte vaccinaties. Een hepatitus A vaccinatie en DTP vaccinatie wordt aanbevolen.


Elektriciteit

De netspanning in Turkije is 230 volt.


Tijdsverschil

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.


alarmnummer

Turkije heeft aparte alarmnummers voor politie, ambulance en brandweer. Het alarmnummer voor politie is 155, voor ambulance 112 en voor brandweer 110.


Fooien

Hoewel bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening vaak is inbegrepen is de richtlijn voor het geven van een fooi ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.


Reisadvies

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/turkije


Kraanwater

In Turkije wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken.