Vakantie Ijzergebergte
Vakantie Ijzergebergte

Vakantie Ijzergebergte

Het IJzergebergte (Jizerské hory in het Tsjechisch) is het meest noordelijk gelegen gebergte van Tsjechië en grenst aan Duitsland en Polen. Aan de oostkant gaat het bijna ongemerkt over in het Reuzengebergte. Het behoort tot het oudste beschermde gebied van het land. Een vakantie in het IJzergebergte is ideaal voor beginnende wintersporters. De pistes liggen niet erg hoog, waardoor het een ideale winterbestemming is voor het hele gezin. Gevorderde wintersporters kunnen gebruikmaken van uitdagende pistes of crosscountry skiën. Maar ook in de zomer is het goed vertoeven in het IJzergebergte. Je kunt er wandelen en fietsen in de prachtige natuur en het indrukwekkende landschap herbergt vele mooie bezienswaardigheden.

IJzergebergte en cultuur

Het IJzergebergte kent een rijke, eeuwenoude geschiedenis. Het gebied herbergt dan ook vele historische monumenten. De twee belangrijkste steden in het IJzergebergte zijn Jablonec nad Nisou en Liberic. In Liberic blijft het indrukwekkende raadhuis in neorenaissancestijl met de 65 meter hoge toren niet onopgemerkt. Er is voor de kleintjes een Dino Park en een dierentuin. Maak tijdens je vakantie in het Ijzergebergte ook kennis met de lange traditie van glasproductie. Dat kun je nader bekijken in het Noord-Boheems museum van glas en textiel, het glasmuseum in Jablonec nad Nisou of in het voormalige glasblazersdorp Jizerka, een van de hoogstgelegen dorpen in Tsjechië.

Bezienswaardigheden in het IJzergebergte

De historische monumenten vind je vooral in de steden. Veel van deze bezienswaardigen vind je in Liberic, waaronder de 17e eeuwse Wallenstein-huizen, de Heilige Kruiskerk (met het schilderij van Albrecht Dürer) en het renaissanceslot van de graven van Clam-Gallas. Het stuwmeer Seč is een geliefde plek voor watersporters. In Chrudim kun je tijdens je vakantie in het IJzergebergte een interessante tentoonstelling bezoeken over de waterbronnen en een verzameling van gesteenten en mineralen uit de omgeving bekijken. In Třemošnice staat een oude kalkfabriek die nu is ingericht als kalkmuseum.

Omgeving

Naaldbossen, donkere veengronden, zompige bergweiden en melancholieke rotsformaties markeren het landschap in het IJzergebergte. De Tsjechische naam voor het gebergte is ontleend aan de rivier de Iser (Jizera). De hoogste bergtop aan de Tsjechische kant is de 1142 meter hoge Smrk, maar de Wysoka Kopa berg aan de Poolse kant is net iets hoger. Het IJzergebergte is een nationaal geopark en is door zijn archeologische, ecologische en culturele waarde voor UNESCO van wetenschappelijk belang. Er zijn veel wandel- en fietsroutes die je tijdens een vakantie in het IJzergebergte langs spannende rotsformaties, adembenemende bergkloven en oude steengroeven voeren.