Vakantie Tsjechië
Vakantie Tsjechië

Vakantie Tsjechië

Tsjechië, gelegen in het hart van Europa, is een land met een rijke historie en een schitterende natuur. De hoofdstad Praag staat bekend als een van de mooiste steden van Europa, maar ook de plaatsen Ceské Budejovice, Krumlov en Cesky beschikken over een groot aantal bouwwerken met een prachtige architectuur. Het landschap van Tsjechië is heuvel- tot bergachtig met een groot aantal meren, waarvan vele met mooie zandstranden. Ongeacht welke streek je bezoekt, een vakantie in Tsjechië staat synoniem voor rust zonder dat je je hoeft te vervelen.

Tsjechië en cultuur

Van oudsher is de bevolking van Tsjechië katholiek. Feestdagen zoals Kerstmis en Pasen spelen dan ook een belangrijke rol in de Tsjechische cultuur. Een vakantie in Tsjechië is dan ook prima te combineren met een bezoek aan een kerstmarkt of de grootse bewegende kerststal ter wereld in het plaatsje Jindrichuv Hradec. Het land telt eveneens een groot aantal jaarlijks terugkerende muziek- en filmfestivals. Zo wordt er elk jaar in mei het Praagse lentefestival gehouden en transformeert de plaats Cesky Krumlov in juni tot een middeleeuwse stad met theater- en dansvoorstellingen.

Bezienswaardigheden in Tsjechië

Van de meest bezochte steden van Europa neemt de Tsjechische hoofdstad inmiddels de vijfde plaats in. Praag beschikt over een compact stadscentrum. Hierdoor zijn de meeste bezienswaardigheden prima te voet of met de fiets te bezoeken. Het meest bekend zijn het Oude Stadsplein, de Praagse Burcht, de monumentale Karelsbrug en de Joodse wijk Josefov. Een andere stad die je tijdens je vakantie in Tsjechië niet mag missen, is het acht eeuwen oude Hradec Kralove, de hoofdstad van de regio Oost-Bohemen. Daarnaast vind je overal in Tsjechië prachtige paleizen, kastelen en buitenhuizen. Een groot deel ervan, soms alleen de tuin, is opengesteld voor publiek.

Omgeving

In een groot aantal plaatsen in Tsjechië staan monumenten met een ietwat vreemde vorm, de zogenaamde pestzuilen. Hoge obelisken opgericht ter nagedachtenis aan de rampzalige pestepidemie die het land eind 17e, begin 18e eeuw trof. Interessante objecten om eens bij stil te staan. Het landschap van Tsjechië is ronduit sprookjesachtig te noemen. Glooiende landbouwgronden omzoomd met loof- en naaldbossen wisselen zich af met diepblauwe bergmeren en rotsachtig klifgebergte. Een vakantie in Tsjechië is dat ook niet compleet zonder een heerlijke lange wandeling of fietstocht door de indrukwekkende natuurgebieden. Vanwege de nog niet overvolle skigebieden is Tsjechië tegenwoordig ook bijzonder geliefd als wintersportgebied.

Vakantie Tsjechië