Vakantie Spaanse Pyreneeën

De Pyreneeën liggen op de grens van Spanje en Frankrijk. Het is een reusachtig gebergte waarvan het gebied zich uitstrekt tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De Spaanse Pyreneeën zijn onderdeel van vier regio’s: Aragón, het Baskenland, Catalonië en Navarra. Wie een vakantie in de Spaanse Pyreneeën boekt, zal dat vooral doen vanwege de schitterende, afwisselende natuur. In het oosten wordt het landschap gekenmerkt door mediterrane begroeiing met kurkeiken en de altijd groene macchia’s. In het centrale deel en het westen tref je meer loofbossen aan. Hier huizen zeldzame dieren, waaronder de steenbok, maar ook wolven, bruine beren en lammergieren.

Vakanties in de Spaanse Pyreneeën

Plaatsen in de Spaanse Pyreneeën

Spaanse Pyreneeën en Cultuur

Een vakantie in de Spaanse Pyreneeën is bij uitstek geschikt voor fervente wandelaars. Er bevinden zich talloze wandelroutes door diverse nationale parken. De lammergieren kun je spotten in het natuurreservaat Ordesa y Monte Perdino. De wandelpaden in het Nationaal Park Aigües Tortes voeren langs prachtige watervallen, bergmeren en bergriviertjes. In deze overweldigende natuur kun je vele bezienswaardigheden vinden in en rondom de vele dorpen en steden van de Spaanse Pyreneeën. Je vindt er middeleeuwse architectuur, zoals het klooster van Oliva of de Romaanse toren van de kerk Santa Maria in Ripoli. De dorpen hebben stuk voor stuk een eigen karakter en echte aanraders zijn Ainsa, Alquezar, Benasque, Roda de Isábena, Graus en Jaca.

Winkelen en uitgaan in de Spaanse Pyreneeën

Wil je tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën uitbundig shoppen, dan vind je een ruim aanbod aan winkels en trendy boetiekjes in Andorra-la-Vella. Het leuke is dat veel producten daar belastingvrij verkrijgbaar zijn. De winkels zijn van ’s ochtends vroeg tot laat geopend. Andere leuke winkels kun je vinden in Figueres, La Seu d’Urgell en Jaca. Andorra is ook the place to be voor meer uitgaansmogelijkheden. In de dorpjes zijn hier en daar wel wat kleine bars en cafés te vinden, maar je zult er geen bruisend nachtleven beleven.

Eten en drinken in de Spaanse Pyreneeën

Het eten in de Pyreneeën wordt vooral gehaald uit wat de natuur te bieden heeft. Wil je tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën authentieke gerechten uitproberen, dan kun je verwachten dat er gebruik wordt gemaakt van ingrediënten als wilde paddenstoelen en asperges. Geroosterd lamsvlees is ook een van de lokale specialiteiten. Migas a la pastora is een typische specialiteit uit de Spaanse Pyreneeën. Het was oorspronkelijk een herdersontbijt en wordt gemaakt van oud boerenbrood met chorizo en gerookt spek. Traditioneel hoort er een glaasje brandewijn (ratafia) bij. Ook in de Spaanse Pyreneeën zul je vele tapasbars aantreffen. De stad Barbasto is leverancier van de Somontona wijnen.

Taal

De officiële taal in Spanje is het Spaans. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Spanje heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Spanje heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Spanje zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Spanje is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil. Echter, op de Canarische Eilanden is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Alarmnummer

Wanneer je in Spanje bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het alarmnummer 112. Nadat je hebt verteld wat de omstandigheden zijn word je doorverbonden met de juiste instantie.

Fooien

Hoewel bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening vaak is inbegrepen is de richtlijn voor het geven van een fooi ongeveer 5-10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/spanje/

Kraanwater

In Spanje wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur in de Spaanse Pyreneeën