Vakantie Opper-Oostenrijk
Vakantie Opper-Oostenrijk

Vakantie Opper-Oostenrijk

De deelstaat Opper-Oostenrijk ligt in het noorden van Oostenrijk, tegen de grenzen van Duitsland en Tsjechië. Er wonen ongeveer anderhalf miljoen mensen, waarmee het een van de dichtstbevolkte gebieden van het Alpenland is. Bij een vakantie in Opper-Oostenrijk is er dan ook genoeg te zien en te doen. Je kunt genieten van het gevarieerde landschap, of uitstapje maken naar interessante steden en authentieke dorpjes. De grootste plaats in de streek is Linz, dat ruim 200.000 inwoners heeft en ook de regionale hoofdstad is. Andere beduidend kleinere stadjes zijn Wels en Steyr, terwijl Freistadt, Gmunden en Hallstatt aantrekkelijke dorpjes zijn.

Opper-Oostenrijk en cultuur

De steden en dorpen van Opper-Oostenrijk hebben diverse terugkerende evenementen en feestdagen. Veel daarvan zijn geworteld in het rooms-katholieke geloof, zoals Sacramentsdag. In Hallstatt wordt dan een bijzondere processie op het Hallstättermeer gehouden met traditionele boten. De religieuze feestdag vindt anderhalve week na het pinksterweekend plaats. Eind juni en begin juli wordt verspreid over de deelstaat het Festival der Regionen gehouden, dat zich richt op lokale kunst en cultuur. Verblijf je tijdens je vakantie in Opper-Oostenrijk in de buurt van Linz, dan kun je daar in juli het drukbezochte straattheaterfestival Pflasterspektakel bijwonen. In augustus organiseert Linz het Stadtfest, met drie dagen lang muziekoptredens.

Bezienswaardigheden in Opper-Oostenrijk

In de historische landstreek zijn ook veel bouwwerken uit voorbije eeuwen te zien. Linz heeft middels de imposante Neuer Dom bijvoorbeeld de grootste kathedraal van Oostenrijk binnen de stadsgrenzen. In Steyr vind je een van de best bewaarde oude stadscentra van het land, met onder andere het veertiende-eeuwse gotische woonhuis Bummerlhaus en de Sint-Michaelkerk. Tijdens een vakantie in Opper-Oostenrijk kun je meer oude architectuur bewonderen in het grotere Wels, dat een Parochiekerk en andere historische gebouwen heeft. In Hallstadt kun je de Maria-am-Bergkathedraal bekijken en Freistadt heeft zijn gelijknamige kasteel en de stadspoort Linzer Tor. Gmunde staat bekend om het middeleeuwse Schloss Ort.

Omgeving

Het landschap in het noorden van Opper-Oostenrijk wordt gevormd door het Boheemse Woud. Middels het Boheemse Massief is hier ook een tot 1400 meter hoog gebergte. Centraal in deelstaat ligt het Alpenvorland, dat heuvels, weidegronden, landbouwgebieden, bossen, de Donau-rivier en steden als Linz en Wels heeft. De meeste mensen op vakantie in Opper-Oostenrijk kiezen voor het zuiden. Hier wordt het landschap steeds bergachtiger, om lokaal tot 3000 meter op te rijzen. Je kunt er wandelen en mountainbiken. De streek heeft tevens bergmeren als de Traunsee en de Attersee, die zich uitstekend lenen voor zeiltochten en zwempartijen.