Vakantie Oost-Tirol
Vakantie Oost-Tirol

Vakantie Oost-Tirol

Oost-Tirol is onderdeel van de Oostenrijkse deelstaat Tirol en bevindt zich ten zuidoosten van Noord-Tirol. Het gebied grenst in het zuiden en westen aan Italië. Vroeger vormden het Oostenrijkse en Italiaanse Tirol één groot rijk, een graafschap. Door de gebeurtenissen in het verleden is Oost-Tirol echter qua ligging geïsoleerd geraakt. Een vakantie in Oost-Tirol is een geweldige reisbestemming voor de fervente wintersporter met de bergen Großvenediger en Großglockner. Ook is het berggebied in de zomer zeer aantrekkelijk, in het bijzonder voor liefhebbers van een actieve vakantie. Het is ideaal om te wandelen, fietsen en mountainbiken, maar ook voor watersport en zwemmen in de meren.

Oost-Tirol en cultuur

De culturele highlights zijn in Oost-Tirol iets beperkter, maar niet minder indrukwekkend. Zo is het Nationalparkhaus Matrei, ooit een parkeergarage, een van de meest aantrekkelijke tentoonstellingsruimten in Tirol. Twee etages zijn ingericht met diverse natuur- en cultuurbezienswaardigheden uit Oost-Tirol. In Innervillgraten kun je de meer dan 100 jaar oude zaagfabriek bezoeken. In Außervillgraten ligt het unieke Wurzerhof, een huis uit 1433 met een oude zaagmolen en authentieke washut. Ga je op vakantie naar Oost-Tirol in de kerstperiode? Dan is een bezoek aan Lienz een echte aanrader. De Lienzer Hauptplatz wordt die periode omgedoopt tot een van de mooiste kerstmarkten van Oostenrijk. Het stadhuis, de Liebburg, organiseert dan ook een kunstenaars-adventkalender, waarbij 24 kunstenaars elke dag een kunstwerk onthullen. De Krampusdagen op 3, 5 en 6 december worden er volgens eeuwenlange traditie gevierd en is een echt hoogtepunt.

Bezienswaardigheden in Oost-Tirol

Breng tijdens je vakantie in Oost-Tirol een bezoek aan de hoofdstad Lienz. In de Obere Altstadt kun je gezellig shoppen en ook op de Johannesplatz en in de Rosengasse vind je een uitgebreid aanbod aan winkels en boetiekjes. In en rondom de stad zijn er verschillende bezienswaardigheden, waaronder het kasteel Bruck uit 1252 waarin het stadsmuseum van Lienz is gevestigd. Ook het oude stadhuis, de Antoniuskerk en het Römermuseum Agentum zijn de moeite waard. In het museum Loacker Genusswelt kan je heerlijke Oostenrijkse lekkernijen proeven.

Omgeving

In het Villgratental ontdek je hoe het leven daar eeuwen geleden geweest moet zijn. Het lijkt namelijk alsof de tijd er heeft stilgestaan. Veel mensen leven er nog steeds volgens oude tradities en je zult er dan ook een oase van rust ervaren. Prägraten am Großvenediger is een van de laatste authentieke bergdorpen in Tirol en het straatbeeld heeft er werkelijk een schilderachtige uitstraling. De hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, is voor vele wintersporters een geliefde skibestemming.