Vakantie Noord-Holland
Vakantie Noord-Holland

Vakantie Noord-Holland

De meest stedelijke provincie van Nederland, waar je ook de hoofdstad Amsterdam kunt vinden, is de 'kop' van Nederland: Noord-Holland. Mede door beroemd en berucht Amsterdam trekt Noord-Holland bijzonder veel toeristen. Ga je op vakantie naar Noord-Holland? Er gaat ook buiten Amsterdam een wereld voor je open. Pittoreske dorpjes, monumentale steden en prachtige natuur. Noord-Holland is een unieke combinatie intens Amsterdam en traditioneel Nederland. Maar vergeet niet: de hoofdstad van de provincie is echter Haarlem.

Noord-Holland en cultuur

De geschiedenis van Noord-Holland gaat terug naar de dertiende eeuw, toen Noord-Holland een graafschap was. Van toen tot nu heeft Noord-Holland een bijzondere ontwikkeling meegemaakt. In de zeventiende eeuw was de haven van Amsterdam de belangrijkste haven van Europa en bezorgde het gewest welvarendheid en veel invloeden van buitenaf kregen voeten aan wal. Wil je hier meer vanaf weten, duik dan tijdens je vakantie in Noord-Holland een aantal musea in, bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum bij Enkhuizen. Of bezoek het middeleeuwse kasteel Muiderslot of een van de authentieke dorpjes zoals Zaanse Schans. En Amsterdam heeft natuurlijk de eigenzinnigheid en allure van een wereldstad.

Bezienswaardigheden in Noord-Holland

Natuurlijk staat Amsterdam voor velen met stip op één! Geniet bijvoorbeeld van de grachtenpandjes, die zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedijst, vanaf een rondvaartboot. Plan je vakantie naar Noord-Holland zo, dat je de Museumnacht kunt meepikken. Andere steden, zoals Haarlem en Alkmaar, bieden prachtige architectuur, historische monumenten en een dorpse sfeer. Bij de drie Egmonden kun je alle seizoenen van het jaar heerlijk door het Noord-hollands Duinreservaat wandelen. Leuk met de kindjes: de historische stoomtram tussen Hoorn en Medenblik. Struin tussen de honderden kramen van de Bazaar bij Beverwijk, de grootste overdekte ‘zwarte markt' van Nederland. Bezoek 's zomers een kaasmarkt in Alkmaar of Edam. Ga ook zeker in originele klederdracht op de foto in Volendam. Een hoop te zien en te doen dus.

Omgeving

Officieel gezien hoort het grootste Waddeneiland van Nederland, Texel, bij provincie Noord-Holland. Vanaf de meest noordelijke plaats Den Helder ben je in 20 minuten met de veerboot op het eiland. Hier kun je genieten van veel groen, vogels en rust. Let op dat de laatste veerboot relatief vroeg terug gaat naar het vaste land. De afsluitdijk verbindt Noord-Holland met Friesland. Zo bereik je in korte tijd een zeer andere provincie tijdens je vakantie in Noord-Holland. Verder liggen de steden Utrecht, Den Haag en Delft op korte afstand van Noord-Holland. Deze steden hebben elk hun eigen charme en bezienswaardigheden.