Vakantie Groningen
Vakantie Groningen

Vakantie Groningen

Er gaat niets boven Groningen is de slogan van de meest noordelijke provincie van Nederland en diens gelijknamige hoofdstad. De prachtige, uitgestrekte landen van Groningen eindigen in de Waddenzee. Dit stukje ruwe natuur staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens je vakantie in Groningen kun je vooral rust en ruimte verwachten. De provincie is opgedeeld in zeven verschillende regio's met elk hun kenmerken en bezienswaardigheden. Het bijzondere landschap van deze provincie, dat je het beste met de fiets of rustig aan met de auto kunt verkennen, wordt getekend door landerijen, eeuwenoude kerken en zogenaamde wierden.

Groningen en cultuur

In Groningen vind je veel terug over hoe het vroeger moet zijn geweest in Nederland, buiten de steden. De wierden, die over de hele provincie verspreid liggen, zijn kunstmatige heuvels die boerderijen en dorpen beschermden tegen hoog water. Ze werden bebouwd, zodat er bovenop een heuvel een dorpje ontstond. Dit gebeurde in sommige gevallen al voor de jaartelling. Van latere tijden zijn de zogenaamde borgen. Deze landhuizen met eenvoudig verdedigingswerk waren de buitenhuizen van rijke jonkers vanaf de veertiende eeuw. Ook boeren konden hier schuilen tegen gevaar. Verder kun je tijdens je vakantie in Groningen kennis maken een van de meest bijzondere musea: het Groninger Museum. Zeer de moeite waard.

Bezienswaardigheden in Groningen

Provincie Groningen scoort hoog op de lijst van cultureel erfgoed. Naast het Groninger Museum in hoofdstad Groningen, met haar unieke architectuur, zijn er nog een tal van musea die je tijdens je vakantie in Groningen kunt bezoeken. Groningen staat bekend als muziekstad. Er worden tal van muziekevenementen georganiseerd, waarvan Eurosonic/Noorderslag een van de bekendste is. Uitgaan in de stad gaat dan ook gepaard met gezelligheid en livemuziek. Ook voor de ongerepte natuur met duizenden diersoorten ga je naar Groningen. Bezoek de Waddenzee met een excursie vanuit Pieterburen, waar je ook een kijkje kunt nemen bij de zeehondenopvang. Ben je een watersportliefhebber, ga dan eens een dagje de boot op in Nationaal Park Lauwersmeer.

Omgeving

Vanuit de provincie Groningen bereik je gemakkelijk de buurprovincie Friesland met hoofdstad Leeuwarden. Ontdek waarom Leeuwarden ook wel 'hofstad' werd genoemd vroeger. Ten zuiden van Groningen ligt de provincie Drenthe, waar je de kinderen een plezier doet met een dagje Dierenpark Emmen. Ook rij je tijdens je vakantie in Groningen in relatief korte tijd naar een aantal leuke Duitse steden en bezienswaardigheden. Stap met de kinderen in de stoomtrein bij Hasetal, ga een dagje shoppen in Emden, bezoek de dierentuin in Nordhorn of het pretpark, gebouwd in een oude energiecentrale, bij Meppen.