Vakantie Friesland
Vakantie Friesland

Vakantie Friesland

De noordelijke provincie Friesland heeft van oorsprong een agrarisch karakter. Tot op de dag van vandaag is dat weidse landschap bewaard gebleven. Een vakantie in Friesland is een aanrader voor natuurliefhebbers, dankzij de schitterende natuurparken met een verscheidenheid aan planten en dieren. De stoere dijken beschermen het land tegen de zee en bieden onvergetelijke vergezichten. Pak de boot naar de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling of Ameland en geniet van strand en zee. Uiteraard zijn er de elf Friese steden, vooral bekend van de Elfstedentocht. Bezoek tijdens je vakantie in Friesland de lieflijke dorpjes, waar onthaasten nog heel gewoon is.

Friesland en cultuur

Het skûtsjesilen, kaatsen, fierljeppen, de klederdracht en de Fryske taal zijn onderdeel van de Friese cultuur. En reken maar dat de Friezen daar erg trots op zijn. Het zijn absoluut deze tradities die een vakantie in Friesland extra bijzonder maken. De jaarlijks terugkerende agrarische dagen in Franeker en de visserijdagen in Harlingen zijn een eerbetoon aan de ambachtelijke beroepen. Het zijn leuke en leerzame evenementen om een keertje mee te maken. Oude gebruiken gaan in Friesland niet snel verloren. Nog steeds lopen de statige Friese paarden voor de sjees bij het ringsteken en dat zal nog lang zo blijven.

Bezienswaardigheden in Friesland

Vakantie in Friesland is meer dan cultuur en natuur. Zo is er veel te zien in de Friese musea. Ga terug in de tijd in het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand en ontdek het heldhaftige oorlogsverleden. Schaatsliefhebbers mogen het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen niet missen. Zin in een beetje actie? Bezoek dan de internationale zeilwedstrijden van de Sneekweek, of geniet van het kleurrijke spektakel van de ballonfeesten in Joure. Alle evenementen in Friesland worden groots gevierd. Steden als Sneek, Bolsward, Dokkum en Stavoren pronken met hun monumenten, poorten en molens. Tijdens een vakantie in Friesland raak je gewoon niet uitgekeken!

Omgeving

In het westen en het midden van Friesland liggen de uitgestrekte meren. Dit is de regio waar watersporters zich kunnen uitleven. De eeuwenoude wouden met hun houtwallen en heidevelden kenmerken vooral de Zuidoosthoek. Een geweldig gebied om te voet, op de fiets of te paard te verkennen. Om heerlijk uit te waaien en een visje te eten ga je naar de kust. Noordoost-Friesland is het gebied van de statige Staten en Stinzen en hun bijzondere parken. Tijdens een vakantie in Friesland vind je nog de rust en de ruimte om de dagelijkse hectiek van je af te schudden.