Vakantie Piemonte

Piemonte is een uitgestrekt gebied in het Italiaanse zuidwesten. Het ligt voor een groot deel naast Frankrijk en grenst in het noorden aan Zwitserland. Een vakantie in Piemonte brengt je dan ook door aan de voet van de Alpen. Verreweg de grootste plaats van de regio is Turijn, dat 900.000 inwoners telt en ook de hoofdstad van Piemonte is. De populairste toeristische reisdoelen zijn echter de heuvels en dorpen van de zuidelijke streek de Langhe en de relatief kleine vakantiebestemmingen aan het noordelijke Lago Maggiore. Dit enorme meer ligt op de grens met Zwitserland en de naburige Italiaanse landstreek Lombardije.

Vakanties in Piemonte

Plaatsen in Piemonte

Piemonte en cultuur

In cultureel opzicht heeft Piemonte bijzonder veel te bieden. Rond Turijn worden bijvoorbeeld de Gianduiotto-chocolade en de warme chocodrank bicerin gemaakt, en de stad heeft zijn jaarlijkse chocoladefestival CioccolaTÒ. Voor muzikale evenementen tijdens je vakantie in Piemonte ben je welkom in Novara waar het Novara Gospel Festival (inclusief workshops) wordt gehouden. Alessandria is in september het decor van het gitaarfestival Concorso Internazionale di Chitarra Classica. Piemonte staat daarnaast bekend om zijn wijnen, die onder andere in de Langhe worden verbouwd. Traditionele wijnen uit dit gebied zijn de rode barbaresco- en barolowijnen, en de witte roero arneiswijn.

Bezienswaardigheden in Piemonte

Als je van eeuwenoude bezienswaardigheden houdt, kunnen tijdens een vakantie in Piemonte allerlei boeiende uitstapjes worden gemaakt. Turijn staat bijvoorbeeld vol met historische gebouwen en monumentale bouwwerken uit de zeventiende-eeuwse barokperiode. Hier kunnen onder meer het Palazzo Reale en het Palazzo Madama worden bezichtigd. Dit laatste paleis heeft tevens een museum voor historische kunst. In Novara, Alessandria, Asti, Moncalieri en Cuneo vind je oude straten en pleinen, verdedigingswerken, kastelen, kerken, kathedralen, Romeinse overblijfselen en uiteenlopende musea. Behalve deze grotere steden kun je tijdens je vakantie in Piemonte talloze kleinere plaatsen bezoeken, waaronder het oude Susa (kasteel, kathedraal en triomfboog) en Acqui Terme (warmwaterbronnen, kathedraal).

Omgeving

De omgeving en het landschap laten veel variatie zien. In het oosten en noorden rijzen bergen op tot soms wel 4600 meter, terwijl naar de Middellandse Zeekust toe het vlakke stroomgebied van de Po-rivier ligt. Het zuidoosten van Piemonte wordt gevormd door heuvelland en meren als het Lago Maggiore en het Ortameer. De noordelijke bergachtige streek biedt ook plaats aan Nationaal Park Gran Paradiso, het oudste natuurreservaat van Italië. Tijdens een vakantie in Piemonte kun je hier uitgebreide wandelingen in verschillende moeilijkheidsgradaties maken. Bij Verbania aan het Lago Maggiore ligt het Val Grande, een van de grootste Italiaanse natuurparken.

Taal

De officiële taal in Italië is het Italiaans. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Italië heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Italië heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Italië zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Italië is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Italië bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 113, ambulance: 118 en brandweer: 115.

Fooien

De richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/italie/

Kraanwater

In Italië wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur in Piemonte

Waarom Neckermann?

  • Omboekgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • Kies je kamer
  • 24/7 bereikbaar
Waarom Neckermann? Lees meer!

Temperatuur per maand

Bekijk ook