Vakantie Ortameer

In het noorden van Italië liggen diverse meren. Een daarvan is het Ortameer, ook wel Lago d’Orta geheten. Met een maximale lengte van ruim dertien kilometer is het meer een stuk kleiner dan het nabijgelegen Lago Maggiore en daarbij ook wat minder bekend. Dankzij verschillende rivierstromen zijn de twee meren wel met elkaar verbonden. Tijdens een vakantie aan het Ortameer verblijf je op 300 meter hoogte. Door het tot de verbeelding sprekende landschap, wordt het Lago d’Orta ook wel omschreven als de mysterieuze tegenhanger van het Lago Maggiore. Middels het Isola San Giulio heeft het meer bovendien een geheimzinnig eiland.

Vakanties aan het Ortameer

Plaatsen aan het Ortameer

Het Ortameer en cultuur

Als je op vakantie naar het Ortameer gaat, zijn er diverse evenementen en festivals om te bezoeken. Vooral in de zomer kun je hier uiteenlopende regionale feesten bijwonen. Eind augustus wordt in Omegna bijvoorbeeld het Sint-Vitusfeest georganiseerd, genoemd naar de patroonheilige van het dorp. Dit gaat gepaard met live muziek, een ambachtelijke markt en vuurwerk. Meer live muziek is er in juni, tijdens het bluesfestival van Ameno. Eind juli organiseert men in het zes kilometer noordelijker gelegen Armeno het vijf dagen durende en gratis toegankelijke festival The Spirit of Woodstock. In het centrum van Pettenasco wordt in september een wijnfestival gehouden.

Bezienswaardigheden aan het Ortameer

Tussen alle culturele activiteiten door kunnen tijdens een vakantie aan het Ortameer ook genoeg bezienswaardigheden worden bekeken. Orta San Giulio is het meest toeristisch. Het plaatsje heeft een autovrij historisch centrum en het Piazza Motta met veel terrassen en horeca. Vlakbij ligt het wat hoger gelegen dorp Miasino, dat bekendstaat om zijn vergezichten, Villa Nigra en Castello di Miasino. Een andere fraaie burcht is het op een heuveltop gelegen Castello Monte Oro, niet ver van Ameno. Het wijndorp Pettenasco beschikt over de Santa-Caterinakerk met een twaalfde-eeuwse klokkentoren. Omegna, de grootste plaats, heeft een middeleeuwse stadspoort en een historische brug.

Omgeving

Dankzij het omringende en bosrijke berglandschap breng je je vakantie aan het Ortameer door in een uitnodigende omgeving. Vanaf Orta San Giulio kunnen meerdere wandelroutes worden gevolgd, waaronder de Sacro Monte. De tocht voert langs tientallen kapellen met beelden en muurschilderingen gewijd aan Franciscus van Assisi. Vanuit Orta San Giulio wordt ook een veerdienst onderhouden naar het Isola San Giulio. Op het fotogenieke eilandje kan de basiliek worden bezocht, waarin prachtige vijftiende-eeuwse fresco's te zien zijn. Voor een 40 kilometer lange mountainkbiketocht of wandeling rond het meer kun je de Anello Azzurro Girolago volgen.

Taal

De officiële taal in Italië is het Italiaans. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Italië heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Italië heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Italië zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Italië is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Italië bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 113, ambulance: 118 en brandweer: 115.

Fooien

De richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/italie/

Kraanwater

In Italië wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur aan het Ortameer