Vakantie Marche

Marche is een in het midden van Italië gelegen gebied aan de Adriatische Zee. Er wonen ongeveer anderhalf miljoen mensen, waarvan zo’n 100.000 mensen in de regionale hoofdstad Ancona. Hoewel het klimaat vaak wat milder is dan dat in omringende landstreken, kan het er in juli toch tegen de 35 graden Celsius worden. Het binnenland wordt gekenmerkt door de bergen van de Apennijnen. De meeste mensen die op vakantie naar Marche gaan, kiezen echter voor de stranden. Daarnaast kun je in de regio cultuur snuiven in de hoofdstad en steden als Ascoli Piceno, Fermo, Macerata en Pesaro.

Vakanties in Marche

Plaatsen in Marche

Marche en cultuur

Marche is het decor van uiteenlopende culturele activiteiten en festiviteiten. Een van de meest toonaangevende middeleeuwse evenementen is Quintana, eind juli en begin augustus in Ascoli Piceno. Hierbij hullen veel inwoners zich in historische outfits en vinden optochten en sportieve steekduels plaats. Urbino heeft later in augustus met Festa dell’Duca een soortgelijk festival. Wie in diezelfde maand tijdens zijn vakantie in Marche Pesaro bezoekt, kan daar het Rossini Opera Festival bijwonen. Het stadje Macerata organiseert 's zomers operavoorstellingen in de Sferisterio-arena. Lokale gastronomie- en wijnfeesten vinden in het hoogseizoen door de gehele streek plaats, zoals Fritto Misto all’Italiana in Ascoli Piceno.

Bezienswaardigheden in Marche

Als je liever van je vakantie in Marche gebruikmaakt om het verleden in te duiken, kunnen dagjes uit worden ondernomen naar diverse pittoreske dorpjes. Heel authentiek is bijvoorbeeld het ommuurde vestingstadje Urbino, dat op 500 meter hoogte ligt. Ancona beschikt over de middeleeuwse Anconakathedraal, de Triomfboog van Trajanus en diverse oude kerken. In Macerata zijn het oude centrum en de paleizen grote publiekstrekkers, en Fermo is populair vanwege het Romeinse theater en de laat-middeleeuwse kathedraal. Het historische centrum van Ascoli Piceno is grotendeels gebouwd rond de pleinen Piazza del Popolo en Piazza Arringo.

Omgeving

In het westen van Marche liggen de tot 2500 meter hoge toppen van de Apennijnen. Tijdens een vakantie in Marche kun je hier onder meer canyoning- en wandelexcursies maken. Rond de berg Monte Vettore bevindt zich het nationaal park Monte Sibillini, dat verder bestaat uit hoogvlaktes, grotten, watervallen en bossen. Er zijn ook religieuze gebouwen, zoals kloosters en abdijen. Waar het landschap lager en heuvelachtiger wordt, bevinden zich uitgestrekte land- en wijnbouwgebieden. Ook agritoerisme komt hier veel voor. Het 175 kilometer lange kustgebied is vrij vlak en bestaat uit kiezel- en zandstranden. Door het warmere klimaat is dit de aangewezen locatie voor een vakantie in Marche.

Taal

De officiële taal in Italië is het Italiaans. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Italië heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Italië heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Italië zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Italië is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Italië bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 113, ambulance: 118 en brandweer: 115.

Fooien

De richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/italie/

Kraanwater

In Italië wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur in Marche