Vakantie Luganomeer

De toeristische zomerbestemmingen in het grensgebied van Zwitserland en Italië bestaan voor een belangrijk deel uit Alpenmeren. In het zuiden van Zwitserland ligt bijvoorbeeld het Luganomeer. Het bevindt zich op een kleine 300 meter hoogte, is 35 kilometer lang en heeft in het oosten en zuiden ook uitlopers in Italië. De bekendste stad voor een vakantie aan het Luganomeer is het 64.000 inwoners tellende Lugano. Andere leuke plaatsen zijn Morcote, Gandria, Bissone, Caslano, Brè, Melide en Carabietta. Zoals in de gehele Zwitsers-Italiaanse merenregio liggen de gemiddelde temperaturen vrij hoog en heeft mei de meeste kans op neerslag.

Vakanties aan het Luganomeer

Plaatsen aan het Luganomeer

Luganomeer en cultuur

Tijdens een vakantie aan het Luganomeer zijn verschillende cultureel interessante tripjes te maken. Zo kun je in Melide een bezoek brengen aan het Zwitserse Miniatuurmuseum, waar de belangrijkste gebouwen en bezienswaardigheden van het land in het klein zijn nagemaakt. Het nabijgelegen Morcote beschikt over het Parco Scherrer, een siertuin met exotische flora en beelden en architectuur uit allerlei werelddelen. In Gandria aan de noordoever staat het Zollmuseum. Hier wordt een overzicht gegeven van de historische smokkelroutes door de Alpen. Montagnola heeft een museum dat gewijd is aan de twintigste-eeuwse Zwitsers-Duitse schrijver, dichter en Nobelprijswinnaar voor Literatuur Hermann Hesse.

Bezienswaardigheden aan het Luganomeer

In de dorpjes rond het grillig gevormde meer kunnen diverse bezienswaardigheden worden bezocht. Wanneer je op vakantie aan het Luganomeer bent, is Morcote verplichte kost. Het plaatsje biedt een schilderachtige aanblik en beschikt onder andere over de fotogenieke Santa-Mariakerk. In 2016 werd Morcote uitgeroepen tot ‘Mooiste Dorp van Zwitserland’. Tegenover Melide ligt het kleine Bissone, dat de prachtige Carpoforokerk heeft. Een van de kleinste dorpjes voor een uitstapje op vakantie aan het Luganomeer is evenwel Carabietta. Het heeft de San-Bernardokerk en een pittoresk centrum. Een bijzonder fenomeen in het plaatsje Paradiso is de fontein die op het meer is aangelegd.

Omgeving

Door het uitzicht op de bergen doet het Meer van Lugano typisch Zwitsers aan. Het warme klimaat lijkt echter meer op dat van Italië en zorgt ervoor dat in de omgeving citrus- en palmbomen groeien. Verspreid langs de oevers zijn ook diverse parken met bijzondere planten en bomen te vinden. Het rustige Parco Civico in Lugano is daar een goed voorbeeld van. Voor fraaie panorama’s tijdens een vakantie aan het Luganomeer kun je uitkijkpunten bezoeken op de Monte Brè of de Monte San Salvatore. Waterplezier vind je bij het Lido di Lugano, gevestigd in Lugano. Hier zijn stranden, zwembaden en sportaccommodaties.

Taal

De officiële taal in Italië is het Italiaans. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Italië heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Italië heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Italië zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Italië is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Italië bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 113, ambulance: 118 en brandweer: 115.

Fooien

De richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/italie/

Kraanwater

In Italië wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur aan het Luganomeer