Vakantie Abruzzo

Bij een vakantie in Abruzzo verblijf je aan de oostkust van Midden-Italië. De regio wordt ook wel de Abruzzen genoemd en ligt halverwege de Italiaanse laars. Abruzzo strekt zich uit van de centraal gelegen bergketen de Apennijnen tot de kust van de Adriatische Zee. In de noordelijke kuststrook vind je de meeste zandstranden. Meer naar het zuiden toe overheersen de kiezelstranden. Aan een groot gedeelte van de stranden is een Blauwe Vlag toegekend. Tijdens een vakantie in Abruzzo kun je in de kustregio een mediterraan klimaat verwachten, terwijl het binnenland invloeden ondervindt van de Apennijnen. Populaire steden zijn L’Aquila, Pescara, Teramo en Chieti.

Vakanties in Abruzzo

Plaatsen in Abruzzo

Abruzzo en cultuur

Vrijwel elke stad en elk dorp van Abruzzo heeft zijn traditionele feesten en evenementen. In veel daarvan staat de verering van een lokale heilige centraal, zoals bij het unieke San-Domenicofeest dat begin mei plaatsvindt in het bergdorpje Cocullo en waarbij het beeld van de heilige wordt bedekt met slangen. Ook rond Pasen zijn verspreid over de streek veel festiviteiten en processies. Eind april wordt in Scanno een evenement van een week georganiseerd rond traditionele klederdracht. Muziekliefhebbers op vakantie in Abruzzo kunnen in Pescara het jazzfestival van half juli bezoeken. Het belangrijkste museum is het Nationale Archeologiemuseum in Chieti.

Bezienswaardigheden in Abruzzo

Tijdens een vakantie in Abruzzo kun je ook volop gebouwen uit het verleden bewonderen. Het indrukwekkende tiende-eeuwse Rocca Calascio bij Calascio bevindt zich op 1500 meter en is het hoogst gelegen kasteel van Italië. De vlakbij gelegen hoofdstad L’Aquila beschikt over diverse oude kloosters, basilieken, ruïnes en fortificaties. Het grootste Italiaanse kasteel ligt bij Civitella, dat ook een aantal oude kerken heeft. De belangrijkste bezienswaardigheid van Teramo is de San-Berardokathedraal uit de twaalfde eeuw. Ook Chieti heeft meerdere historische kerken en kathedralen, waaronder de San-Giustinokathedraal. Authentieke dorpen zijn Castel del Monte, Monteferrante, Roccascalegna en Santo Stefano di Sessanio.

Omgeving

Een vakantie in Abruzzo is vooral geschikt voor natuur- en cultuurliefhebbers. Naast plaatsjes waar de tijd stil lijkt te staan, kunnen rustzoekers tevens terecht in een van de natuurparken. Abruzzo staat namelijk bekend om zijn beschermde landschappen met bergen, bossen, heuvels en wijngaarden. In deze omgeving is zelfs 30% van het grondoppervlak aangewezen als natuurgebied en Abruzzo wordt daarom ook wel de ‘groenste streek van Italië’ genoemd. De vier bekendste reservaten zijn die van Abruzzo, Gran Sasso-Monti della Laga, Maiella en Velino-Sirente. Door het landschap en de natuurparken lopen talloze paden en fietsroutes, die bij elkaar 300 kilometer omvatten.

Taal

De officiële taal in Italië is het Italiaans. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Italië heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.

Visum en paspoort

Voor Italië heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

Vaccinatie

Voor Italië zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.

Elektriciteit

De netspanning in Italië is 230 volt.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Alarmnummer

Wanneer je in Italië bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 113, ambulance: 118 en brandweer: 115.

Fooien

De richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/italie/

Kraanwater

In Italië wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur in Abruzzo