Vakantie West-Hongarije
Vakantie West-Hongarije

Vakantie West-Hongarije

Hongarije wordt geografisch opgedeeld in Oost en West door de bekende rivier Donau die ook door hoofdstad Boedapest loopt. Westelijk van de Donau ligt het Balatonmeer met daaromheen bijzondere badplaatsen met mooie stranden en gezellige haventjes. Onbetwist heeft het Balatonmeer in West-Hongarije, samen met hoofdstad Boedapest, de grootste aantrekkingskracht op toeristen. Het water van het meer heeft in de zomer een aangename temperatuur van gemiddeld 23 graden. Het ondiepe water is ideaal voor de kleintjes om in te spelen. Ga je op vakantie naar West-Hongarije, dan kun je naast een prachtige natuur ook op vlak van cultuur veel verwachten. In de regio vind je tal van paardenshows, oude burchten en bijzondere architectuur.

West Hongarije en cultuur

Hongarije kent een lange historie van bezettingen. De Turken, de Oostenrijkers, de Duitsers en de Russen hebben Hongarije tot het einde van de 20e eeuw telkens opnieuw beroofd van hun onafhankelijkheid. Het is dus pas sinds enkele decennia dat Hongarije weer zelf de dienst uitmaakt. Desondanks heeft Hongarije een diep gevoel voor culturele waarden. Tijdens je vakantie in West-Hongarije zul je in sommige steden zien zien dat het communisme daar de vorige eeuw nog heeft gezegevierd. Dat merk je vooral aan de industriële gebouwen en de grijze gloed. De échte Hongaarse cultuur is muzikaal en kleurrijk, vooral ook in de traditionele klederdracht.

Bezienswaardigheden in West Hongarije

Rondom het Balatonmeer vind je gezellige plaatsjes en bezienswaardigheden. De oudste stad aan het meer is Keszthely. Struin er door de oude straatjes met talrijke winkeltjes, bezoek het Festectics kasteel en doe je boodschappen op de dagelijkse markt. Iets verder ligt het kuuroord Héviz. Het thermale meer met radioactieve modder en zwavelrijke baden is omgeven door prachtige badhuizen. Ben je tijdens je vakantie in West-Hongarije met de auto onderweg, dan zijn de drie schilderachtige dorpjes Szentbekkalla, Mindszentkalla en Salfold met het nabijgelegen natuurgebied een bezoek waard. Wil je even weg van het drukke Balatonmeer, bezoek dan zeker de steden Sopron, Győr of de oudste stad van Hongarije, Szombathely.

Omgeving

Vanaf het Balatonmeer ben je in een paar uur in de hoofdstad Boedapest. Maak er een rondvaart op de Donau of doe een stadstour met de 'hop on hop off'-bus. In het zuiden van Hongarije ligt Pécs, de vierde grootste stad van Hongarije. Daar vind je opvallend veel Turkse bouwwerken terug, omgeven door een prettige mediterrane sfeer. Bovendien vind je er de vroegchristelijke necropolis van Pécs die opgenomen is op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wil je tijdens je vakantie in West-Hongarije een internationaal uitstapje maken? Vanaf het Balatonmeer rijd je in ruim 3 uur naar Wenen in Oostenrijk. Bratislava in Slowakije ligt zelfs nog een stukje dichterbij.