Vakantie Velencemeer
Vakantie Velencemeer

Vakantie Velencemeer

Naast het bekendere Balatonmeer heeft Hongarije nog enkele andere toeristische waterrijke bestemmingen. Een daarvan is het Velencemeer, dat zo’n 30 kilometer ten noordoosten van het Balatonmeer ligt. Het Velencemeer is met een lengte van elf kilometer en een breedte van drie kilometer een heel stuk kleiner. Door het zonnige klimaat en het feit dat het meer slechts anderhalve meter diep is, is het echter wel warmer. Op vakantie aan het Velencemeer kun je in de zomer rekenen op een watertemperatuur van een aangename 27 graden Celsius. Daarmee is het een van de warmste meren van Europa.

Het Velencemeer en cultuur

Rond het Velencemeer vinden in de zomermaanden verschillende culturele evenementen plaats. Tot de bekendere festiviteiten behoort het EFOTT. Het festival wordt half juli georganiseerd in het dorp Velence en is een mix van muziekoptredens en sportactiviteiten. Hoewel het zich in de eerste plaats richt op studenten, zijn toeristen tijdens een vakantie aan het Velencemeer natuurlijk ook welkom. Het festijn wordt gevolgd door de Muzikale Zomernachten van Velence, wanneer op vier zaterdagen achter elkaar bands optreden in de kasteeltuin. Op 20 augustus, de Dag van Sint Stephen, worden optredens en processies in Velence gehouden. In het plaatsje Agárd organiseert men eveneens popconcerten in de zomer.

Bezienswaardigheden aan het Velencemeer

De dorpen aan het meer zijn veelal ingesteld op het actieve toerisme en hebben relatief weinig historische of architecturale bezienswaardigheden. Gárdony biedt plaats aan de Heilige-Hartkerk, terwijl in Zichyújfalu een klein kasteel met een bijbehorende tuin en bosgebied staat. Kápolnásnyék heeft een geologiemuseum, een expositieruimte met betrekking tot het meer en het Vörösmartymuseum, gewijd aan de negentiende-eeuwse dichter Mihály Vörösmarty. Tijdens een vakantie aan het Velencemeer oefenen het water en de schoonheid van het landschap doorgaans de grootste aantrekkingskracht uit. Voor een geweldig panorama over het water en de omliggende plaatsen kun je de Benceberg aan de noordoever beklimmen.

Omgeving

Aan de noordkant van het meer bevindt zich tevens het Velencegebergte. In deze heuvelachtige omgeving zijn goede mogelijkheden voor het maken van wandelingen. Een deel van de omgeving is aangewezen als natuurreservaat. Je kunt er ook bijzondere vogels ontdekken, zoals de bruine kiekendief en de witwangstern. Een vakantie aan het Velencemeer is daarnaast ideaal voor hengelaars. De visstand bestaat onder andere uit karpers en meervallen, en de hengel uitgooien kan in de kreken en vanaf de oevers. Een visvergunning is verkrijgbaar in Velence. Aan de rand van het meer zijn veel zandstranden, zodat ontspannen zonnebaden ook goed mogelijk is.