Vakantie Poesta Regio
Vakantie Poesta Regio

Vakantie Poesta Regio

Poesta, Hongaarse steppe of laagvlaktes; dit zijn verschillende namen voor hetzelfde uitgestrekte grasland in Hongarije. In het midden en oosten van Hongarije ligt een regio die voornamelijk bestaat uit deze graslanden. Deze laaglanden worden de Poesta, 'puszta', genoemd, dat letterlijk 'leegte' betekent in de Slavische taal. Je vindt er de authentieke Hongaarse cultuur terug en een vakantie naar de Poesta regio zal je dan ook positief verrassen. Al jaren komen toeristen op dit bijzondere en indrukwekkende landschap af om paardendemonstraties te zien, te wandelen over de eindeloze paden en te genieten van de Hongaarse gastvrijheid in de steden en dorpen.

Poesta en cultuur

Als je op vakantie naar de Poesta regio gaat, zul je de authentieke cultuur van die streek onmiddellijk zien en ervaren. In het land van de Hongaarse cowboys kom je geregeld een kudde dieren met hun herder tegen. Het leven in dit gebied was vroeger simpel, maar beslist niet eenvoudig. De winters kunnen nog steeds zeer streng zijn en de voorzieningen van een stad liggen soms op grote afstand van de boerderij. Het Nationaal Park Hortobágy is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst en nodigt je uit om 200 vogelsoorten te spotten en op zoek te gaan naar het Hongaarse stepperund. Sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het Tisza-meer, waar je onder andere kunnen vissen, varen, fietsen, paardrijden, zwemmen en jetskiën.

Bezienswaardigheden in Poesta

In de Poesta regio ligt ook de tweede grootste stad van Hongarije, namelijk Debrecen. Naar Debrecen wordt ook wel gerefereerd als het calvinistische Rome, vanwege de oprichting van de Hongaarse gereformeerde kerk. De grote protestantse kerk is de moeite van een bezoek waard. Ook vind je in deze stad een dierentuin en botanische tuin waar je in de zomer heerlijk kunt ontspannen. Niet alleen in Debrecen, maar ook verspreid in de regio vind je tal van kuuroorden en spa's. Ga tijdens je vakantie in de Poesta regio terug naar de Middeleeuwen en bezoek de burcht in Gyula. Als je affiniteit hebt met architectuur, bezoek dan zeker de stad Szeged voor de eclectisch en art-nouveau gebouwen.

Omgeving

Een verblijf in een natuurrijke omgeving en authentieke dorpen, dat is wat je mag verwachten van je vakantie in de Poesta regio. Maar als je tijd hebt en wat meer van het land wil zien, neem dan zeker de trein naar Boedapest. De Hongaarse hoofdstad ligt op slechts 200 kilometer afstand van Debrecen en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. In slechts twee uur sta je in deze fantastische en eigenzinnige stad. Hongarije kent bovendien maar liefst 22 kleine en grote wijnregio's. Ben je een echte wijnkenner of wijnliefhebber, dan zijn de wijndomeinen zeker een aanrader. Proef vooral eens van de bijzondere dessertwijnen.