Vakantie Noord-Hongarije
Vakantie Noord-Hongarije

Vakantie Noord-Hongarije

Hongarije is een populaire vakantiebestemming voor alle reizigers en vakantiegangers. De regio's van Hongarije hebben ieder hun eigenzinnigheden en bijzondere landschappen. Ga je op vakantie in Noord-Hongarije dan zul je daar de indrukwekkende natuur ontdekken, maar ook de rijke cultuurhistorie. Noord-Hongarije is het hoogst gelegen gebied in Hongarije en ligt tegen Slowakije aan. In het Mátra-gebergte bevindt zich de hoogste top van ruim 1000 meter hoog. De regio staat vooral bekend om de eindeloze wandelroutes, grotten, industriële steden, meren, UNESCO werelderfgoedlijst noteringen en heerlijke wijnen. Daarnaast kun je in het gebied opzoeken voor een genezende kuur in een van de kuuroorden met thermale baden.

Noord-Hongarije en cultuur

Ondanks dat Hongarije een bijzonder verleden heeft van bezetting, lijkt het standvastig te zijn geweest als het gaat om de eigen cultuur. Hongarije is door de Turken, Oostenrijkers, Duitsers en Russen bezet geweest. Pas sinds de val van het communisme aan het einde van de twintigste eeuw, is Hongarije weer onafhankelijk. We kennen de Hongaarse cultuur van de folklore, de zigeuners en de goulash. Tijdens je vakantie in Noord-Hongarije zul je in steden als Eger bijzondere historische gebouwen vinden, die allemaal iets vertellen over het verleden en heden van Hongarije. In het dorp Hollókő, dat beschermd is door UNESCO, ga je honderden jaren terug in de tijd en ontdek je hoe dorpsmensen destijds leefden.

Bezienswaardigheden in Noord-Hongarije

De bijzondere stad Eger heeft naast bijzonder architectuur zeer veel te bieden. Proef hier het Bloed van de Stier, een typische volle rode wijn. Ook is wandelen in en rond Szépasszonyvölgy (of de Vallei van de Mooie Vrouw), waar je glooiend groene heuvels vol wijnranken en wijnkelders vindt, een must-do. Toe aan wat actie tijdens je vakantie in Noord-Hongarije? Beklim dan de hoogste berg van het Mátra-gebergte: Kékestető. In Aggtelek vind je een ondergronds grottenstelsel, prachtig bedekt met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. Bezoek tijdens je vakantie in Noord-Hongarije Miskolc, de grootste stad van de regio, voor fantastische gebouwen, het Grottenbad van Miskolc-Tapolca en Nationale Park Bükk.

Omgeving

De Hongaarse hoofdstad Boedapest ligt op relatief korte afstand van Noord-Hongarije en wacht op je voor een dagje uit. Hier flaneer je langs de Donau, beklim je de top van het Vissersbastion en kun je ontspannen in een van de vele parken. Mocht je een auto tot je beschikking hebben, neem dan de tijd om een mooie route uit te stippelen langs middeleeuwse kastelen zoals het kasteel van Diósgyör en leuke stadjes zoals Szerencs. Trek er daarnaast zeker op uit om over de grens in Slowakije de stad Košice te bezoeken.