Vakantie Balatonmeer
Vakantie Balatonmeer

Vakantie Balatonmeer

Het Balatonmeer in Hongarije is een populaire zomerbestemming voor gezinnen met kinderen en waterliefhebbers. De oevers van dit enorme meer zijn ingericht met campings, hotels en resorts om iedereen een plekje te kunnen geven. Het meer is wel 77 kilometer lang en daarbij vrij ondiep. Hierdoor warmt het water in de zomer snel op en de kinderen kunnen lekker en veilig ravotten aan de ondiepe waterkant. Weet je niet welke kant van het meer je moet kiezen voor je vakantie aan het Balatonmeer? De noordoever staat bekend om rustige dorpjes en je kunt er heerlijk wandelen en fietsen door de prachtige bossen, het vulkanisch heuvellandschap en de wijngaarden. De zuidoever van het meer is drukker met onder andere de toeristenstad Siófok, ook populair bij de jeugd.

Balatonmeer en cultuur

Met een oppervlakte van bijna 600 vierkante kilometer is het Balatonmeer het grootste binnenmeer van Centraal-Europa. Al sinds 50.000 jaar wordt het gebied bewoond. Ondanks een rijke historie van bezettingen is Hongarije eigenzinnig en een tikkeltje mysterieus gebleven. Keszthely is de hoofdstad van het gebied en tevens het culturele centrum. Wil je tijdens je vakantie aan het Balatonmeer meer te weten komen over de historie van het gebied? Bezoek dan in Keszthely het Balatonmuseum, de Franciscanenkerk of het Festetics-kasteel.

Bezienswaardigheden aan het Balatonmeer

Boedapest en het Balatonmeer zijn de belangrijkste toeristische gebieden van Hongarije. Ga je met kinderen op vakantie naar het Balatonmeer, dan kun je beter de zuidoever opzoeken vanwege het ondiepe water. Jaarlijks wordt er een zwemwedstrijd georganiseerd tussen Révülöp en Balatonboglár, een stuk van 5200 meter. Duizenden mensen komen erop af om te supporteren of deel te nemen. Er zijn verschillende leuke plaatsjes te bezoeken, zoals Balatonfüred, waar je in de avonduren heerlijk over de promenade kunt flaneren. Ook vind je er de spannende Loczygrotten en het Bodorka-aquarium. Voor totale ontspanning laat je je onderdompelen in een van de thermale baden aan de noordoever.

Omgeving

Vanaf de oostoever van het Balatonmeer rijd je in een uur naar de nationale hoofdstad Boedapest. Daar kan je uren rondlopen langs de Donau, oude burchten en paleizen aanschouwen en ontspannen in een van de vele parken. Wil je de natuur in Hongarije beter leren kennen, bezoek dan tijdens je de vakantie aan het Balatonmeer een van de tien nationale parken voor laagvlaktes, moerassen, wetlands, weilanden en bossen. Zo ligt ten noorden van het Balatonmeer het Nationaal Park Balaton-Felvidéki. Voor een indrukwekkende natuur bezoek je het vulkanische schiereiland Tihany of de Basaltrotsen van Hegyestü.