Vakantie Vendée
Vakantie Vendée

Vakantie Vendée

Het departement Vendée is een van de zonnigste vakantiebestemmingen in Frankrijk. De regio heeft een lange kustlijn waarvan het grootste deel uit fijn zandstrand bestaat. Tijdens je vakantie in Vendée kunt je dus prima aan de kust vertoeven. Maar Vendée is niet alleen zon, zee en strand. Je kunt er prachtige wandeltochten en boottochten maken bij de moerassen. Doordat Vendée vlak is, vind je er ruim duizend kilometer aan fietsroutes: langs kanalen, door het moeras en langs de kust. Ook paardrijden en golfen behoren tot de mogelijkheden. Voor de liefhebber van cultuur en historie liggen er verschillende kastelen, abdijen en prehistorische sites in het gebied.

De Vendée en cultuur

Vendée is misschien wel één groot openluchtmuseum. Zo kun je er prehistorische sites met overblijfselen zoals menhirs en dolmens bezichtigen. Neem bijvoorbeeld de menhirrijen uit het Fourgonbos in La Guignardière. De meeste menhirs vind je echter in de streek Talmond. De rijke historie van de streek kan je ook op amusante wijze ervaren. Het pretpark Puy Du Fou biedt themavoorstellingen waarin historische gebeurtenissen worden uitgebeeld door mens en dier. Daarnaast is er een soort van openluchtmuseum waarin je door verschillende straatjes uit de oudheid kunt wandelen. De shows zijn groot opgezet in een arena en zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Vendée. Bewonder er onder andere vogels, paarden en acteurs in lichtgevende kostuums.

Bezienswaardigheden in de Vendée

Heel wat van de kastelen en abdijen die Vendée rijk is, zijn privébezit. Daardoor zijn ze helaas niet toegankelijk voor het publiek. Gelukkig zijn er uitzonderingen, zoals de abdij van Le Marais in Maillezais, gebouwd in 1003 op het eiland Le Golfe de Pictons. De priorij van Grammont uit 1200 in Saint-Prouant is een van de best bewaarde in Frankrijk. De kathedraal Notre Dame de l’Assomption in Luçon staat geregistreerd als historisch monument en de stad is nog steeds de zetel van het aartsbisschopdom van het departement. Ook het kasteel van Talmont in Talmont-Saint-Hilaire is als 11e eeuwse vesting prachtig bewaard gebleven. Dit is slechts een greep uit de vele historische monumenten die je tijdens vakantie in Vendée kunt bezichtigen.

Omgeving

Geniet niet alleen van het binnenland met de vele karakteristieke dorpen, maar ook van de prachtige stranden en natuurgebieden. Zo is er tijdens je vakantie in Vendée altijd voldoende afwisseling. Bezoek bijvoorbeeld Apremont met zijn renaissancekasteel, gezellige straatjes en Gallo-Romeinse brug. Het voormalige weversdorp Mallièvre ligt op een klif, boven de kolkende stroom van de Sèvre Nantaise. Daar vind je overblijfselen van een middeleeuws kasteel en oude straatjes met mooie bloementuinen. Vouvant is omgeven door omwallingen en heeft een historische kerk. Hier ligt ook het staatswoud Vouvant-Mervent. Vendée biedt voor ieder wat wils, of je nu houdt van een culturele of actieve vakantie, of van een welverdiende strandvakantie.