Vakantie Picardië
Vakantie Picardië

Vakantie Picardië

Ten noordoosten van Normandië vind je Picardië, een regio die bestaat uit de departementen Somme, Oise en Aisne. Het gebied was in de voorgaande eeuwen een populaire bestemming voor de Franse adel. Ze trokken vanuit het hele land naar Picardië om te genieten van de groene heuvels en heldere rivieren. Je zult tijdens een vakantie in Picardië dan ook geregeld abdijen, versterkte kerken en talloze kastelen tegenkomen. Water speelt een belangrijke rol in het gebied en je treft er volop meren, beekjes en natuurlijk de drie belangrijkste rivieren van de regio: de Somme, de Oise en de Aisne, waaraan de gelijknamige departementen hun naam te danken hebben.

Picardië en cultuur

Voor Nederlanders op vakantie in Picardië heeft de vlag van de regio een verrassing in petto, namelijk de Nederlandse leeuwen. Het gebied maakte immers ruim een eeuw deel uit van de Bourgondische Nederlanden. Naast de vlag is er echter weinig meer van deze Nederlandse periode in Picardië te vinden. Voor de inlijving door de Bourgondiërs was het gebied op eigen kracht namelijk al een centrum van cultuur en ontwikkeling. Een van de meest noemenswaardige uitingen van deze cultuur is de gotiek. Een bouwkunst die in heel Europa vooral in kerkgebouwen toegepast werd, maar haar wortels in de Picardische steden Amiens, Beauvais en Laon heeft.

Bezienswaardigheden in Picardië

Picardië organiseert ieder jaar meerdere grote evenementen, zoals de Nuits de feu op het Château de Chantilly en het Journées de la Rose in de Abdij van Chaalis. Ook vinden er regelmatig hippische toernooien plaats, zoals de wereldberoemde Prix du Jockey-Club Chantilly of de Prix de Diane. Reis je met kinderen of wil je jezelf weer even kind voelen tijdens je vakantie in Picardië? Breng dan een bezoek aan het Parc Astérix en leer er alles over een klein Frans dorpje dat zich tijdens de Romeinse bezetting hevig bleef verzetten.

Omgeving

Tijdens een vakantie in Picardië valt direct op hoe groen de regio is. De heuvels, de dichte bossen, maar ook de talloze mooie parken en tuinen die dankzij de eeuwenlange menselijke inmenging uitzonderlijk goed verzorgd zijn. De kust van Picardië wordt grotendeels bepaald door de beschermde baai van de Somme. Dit natuurgebied is een van Frankrijk's meest belangrijke stoppunten voor talloze trekvogels en herbergt daarnaast vele andere diersoorten waaronder een indrukwekkende kolonie zeehonden. De afwisselende kliffen, kiezelstranden, moerassen en zandstranden maken het een unieke plek die haar titel als een van 's werelds mooiste baaien absoluut verdiend heeft.