Vakantie Loire
Vakantie Loire

Vakantie Loire

Het departement Loire dankt de naam uiteraard aan de schitterende rivier de Loire die hier in alle pracht doorheen stroomt. Het is tevens de langste rivier van Frankrijk, wel 1000 kilometer. De rivier ontspringt in Ardèche en stroomt dan helemaal door naar de Atlantische Oceaan. De rivier en de omgeving eromheen zijn voor veel mensen de hoofdreden om voor een vakantie in Loire het departement te kiezen. Er is echter nog veel meer moois te zien en te beleven in departement Loire. Het maakt namelijk onderdeel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. De grootste gemeente van Loire is St. Étienne en net buiten het departement ligt de metropool Lyon.

Loire en cultuur

Het Loiredal was een geliefde plek voor keizers, koningen en andere edelen om te wonen. Je kan er tijdens je vakantie aan de Loire daarom niet omheen: de vele prachtige kastelen. Er staan er heel veel. De een op een bergwand uitkijkend over de Loire, de ander iets meer in het binnenland, verscholen tussen het groen met imposante tuinen. Nog zo een mooi kasteel is Chateau de roche la Moliere. Een prachtig kasteel met typisch kleine raampjes. Dit Chateau is tevens een museum en biedt een kijkje in het leven van weleer. Verder zijn er nog forten en vele kathedralen te bewonderen.

Bezienswaardigheden in Loire

Naast kastelen en kathedralen langs de Loire zijn er ook andere spectaculaire bezienswaardigheden te ontdekken tijdens de vakantie in Loire. Een rivier met de lengte van 1000 kilometer heeft natuurlijk veel oversteekpunten nodig om platteland met stad te verbinden. Over de Loire liggen heel veel bruggen, waarvan de een nog mooier is dan de ander. In St. Étienne geniet je van het Mijn Museum en in Saint-Martin-la-Plaine is een mooie dierentuin Espace Zoologique de Saint-Martin-la-Plaine.

Omgeving

Om de grootsheid van de Loire echt te ervaren, is een fiets- of wandeltocht een echte aanrader. Dan pas kom je echt dichtbij de flora en fauna van de rivier. Neem ook gerust een verrekijker mee om bijzondere vogels te spotten. Laat je verwonderen door de wilde orchideeën langs de oever of luister naar de stroomversnellingen in het water. Tijdens de tocht kom je langs gezellige dorpjes waar je geniet van lokale specialiteiten en natuurlijk een goed glas wijn. Deze kun je ook nuttigen in een pittoreske wijngaard, want die liggen er ook genoeg langs de Loire. Hou je van de natuur? Dan is een vakantie aan de Loire zeker aan te raden.