Vakantie Languedoc-Roussillon
Vakantie Languedoc-Roussillon

Vakantie Languedoc-Roussillon

De Franse regio Languedoc-Roussillon is ook wel bekend onder de naam Languedoc en ligt tussen de Provence en de Pyreneeën. Hier vind je niet alleen fraaie wijn, ook zijn er veel culturele bezienswaardigheden te bewonderen. Denk aan de hoofdstad Montpellier en de steden Narbonne, Nîmes, Carcassonne en Perpignan. Languedoc grenst daarnaast aan de Middellandse Zee en biedt de vakantieganger maar liefst 220 kilometer aan fijn zandstrand. Doordat de regio ook berglandschap heeft, kun je er bovendien ook prima sportieve activiteiten ondernemen, zoals wandelen en fietsen. Je vult je vakantie in Languedoc dus helemaal naar eigen wens in.

Languedoc en cultuur

Montpellier en Perpignan zijn beide universiteitssteden. Daarbij is de universiteit van Montpellier een van de oudste universiteiten van Europa. In de hoofdstad liggen verschillende musea en imposante gebouwen. Het Place de la Comédie is zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Languedoc; hier treden tal van straatartiesten op voor voorbijgangers. De hoofdstad heeft gezellige straatjes met winkeltjes en horecagelegenheden. Perpignan is wat minder druk, maar is een van de zonnigste steden van Frankrijk. Bovendien ben je vanuit Perpignan binnen een paar uur in Barcelona, doordat Languedoc direct aan Spanje grenst.

Bezienswaardigheden in Languedoc

Tijdens je vakantie in Languedoc mag je Carcassonne zeker niet overslaan. Deze historische stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft een zeer goed behouden centrum. De stad kent als belangrijkste monument het indrukwekkende middeleeuwse kasteel Château Combal. Narbonne biedt ook historische bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal Saint-Just-et-Saint-Pasteur, een van de grootste kathedralen van Frankrijk. Voltooid is hij echter nooit. In de stad Nîmes komen de hedendaagse en Romeinse cultuur samen. Hier bezoek je het oude amfitheater dat tevens een van de best bewaarde exemplaren is. Daarnaast herbergt de stad de tempel Maison Carrée, opgedragen aan de zonen van Keizer Augustus. Rustgevende natuur vind je in Les Jardins de la Fontaine in Nîmes. Dit zijn publieke tuinen uit de achttiende eeuw.

Omgeving

Deels in het Massif Central en deels in de Languedoc ligt het natuurgebied Causses et Cévennes. In de Cévennes zijn vooral bossen met beuken, sparren en dennen te vinden en in de Causses liggen kalksteenplateaus waardoor zich canyons hebben gevormd. Dit beschermde UNESCO Werelderfgoed biedt veel mogelijkheden tot wandelingen tijdens je vakantie in Languedoc. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen over de Régordane route, de GR7, door de Larzac, bij Mont Aigoual en Mont Lozère. Ook in De Aude, dat ook wel Katharenland wordt genoemd, is wandelen en fietsen door het regionaal natuurpark en langs het prachtige Canal du Midi een echte aanrader. Bovendien worden er mooie boottochten georganiseerd op het kanaal.