Vakantie Dordogne
Vakantie Dordogne

Vakantie Dordogne

De groene en authentieke departementen Lot en Dordogne liggen in Zuid-West Frankrijk. Ze ademen door en door een Franse sfeer. Met idyllische dorpjes te midden van de berglandschappen is de streek een trekpleister voor toeristen uit de grote Europese steden. Je vindt er tal van prachtige kastelen en je kunt er onder andere kalksteengrotten bezoeken. De regio biedt de ultieme omgeving om helemaal tot rust te komen. En vergeet tijdens je vakantie in de Dordogne/Lot niet te proeven van de lokale producten zoals eend, wijn en tourtières.

Dordogne/Lot en cultuur

Het verleden heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten in dit deel van Frankrijk. Zo is de invloed van de Romeinen nog steeds zichtbaar. Dit merk je aan de uitgang 'ac' die een groot deel van de plaatsen heeft. Bovendien worden de departementen Dordogne en Lot nog steeds respectievelijk Prigord en Quercy genoemd, wat afstamt van de Keltische stammen Petrocorii en Cadurcii uit de tijd van Julius Caesar. Ook de Middeleeuwen hebben hun stempel gedrukt op dit gebied met de bouw van de vele kastelen. Ten westen van de gemeente Sarlat kun je er vier tegelijk bewonderen, waaronder het Château de Castelnaud. Dit kasteel is omgebouwd tot oorlogsmuseum over de Middeleeuwen. Zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in de Dordogne/Lot.

Bezienswaardigheden in Dordogne/Lot

Naast de imposante kastelen in het gebied zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden. In de Vézère vallei van de Dordogne bevinden zich verschillende kalksteengrotten met prachtige grottekeningen die door de eeuwen heen verrassend goed bewaard zijn gebleven. Bezoek tijdens je vakantie in de Dordogne/Lot ook een aantal middeleeuwse dorpjes. Hun authentieke karakter en de prachtig aangelegde Franse tuinen en parken zijn zeker een bezoek waard. In Lot, oftewel Quercy, ligt het pelgrimsoord Rocamadour. Deze imposante stad bevindt zich op een rots midden in het uitgestrekte leisteenplateau Causse de Gramat.

Omgeving

Tijdens je vakantie in de Dordogne/Lot ben je omgeven door de mooie natuur van de nationale parken. Zo vind je hunebedden en donkere eikenbossen in het Parc Naturel Regional des Causses du Quercy. De omgeving leent zich uitstekend om te wandelen, fietsen en paardrijden door een gevarieerd landschap. En waar je druivenranken ziet, bevinden zich ook wijngaarden. Zet dus zeker je fiets even opzij en geniet van een wijnproeverij. In de gezellige dorpen kan je even op adem komen en de Franse manier van leven ervaren. Er zijn regelmatig markten en antiekmarkten en wanneer je geluk hebt, tref je een festival in de buurt. In Lot ligt het internationaal bekende kunstenaarsdorp Les Arques, een echte aanrader voor de liefhebber van kunst.