Vakantie Charente
Vakantie Charente

Vakantie Charente

Charente is een departement in Zuidwest-Frankrijk en genoemd naar de rivier de Charente. Het departement is onderdeel van de regio Poitou-Charentes. Het herbergt onder andere het wijngebied met Cognac als centrum, waar zowel wijn van zeer goede kwaliteit vandaan komt en waar sinds de 17e eeuw cognac uit wijn wordt gedestilleerd. Daarnaast liggen er ook de hoofdstad Angoulême en de oude steden Confolens, Lichéres en La Rochefoucauld waar diverse bezienswaardigheden te vinden zijn. De combinatie van deze mooie steden en de prachtige natuur in het gebied zijn ideaal voor een geslaagde vakantie in Charente.

Charente en cultuur

Charente heeft veel forten, kastelen en burchten die er in de middeleeuwen werden gebouwd. De meeste van deze kastelen en burchten liepen grote schade op door de Honderdjarige Oorlog in de veertiende en vijftiende eeuw en de Godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw. De hoofdstad van het departement, Angoulême, staat bekend als een van de mooiste steden van het gebied Poitou-Charentes. Het stadscentrum ligt rondom de prachtige kathedraal, waar je tijdens je vakantie in Charente kunt rondslenteren tussen de winkels en restaurantjes.

Bezienswaardigheden in Charente

In de hoofdstad Angoulême ligt de St. Pierre kathedraal, gebouwd in de periode van 1110 tot 1128. Daarna volgden nog vele restauraties, doordat de kathedraal in de oorlog beschadigd raakte en door toevoeging van de twee torens eind negentiende eeuw. De voorkant van de kathedraal is voorzien van meer dan 70 beelden. Cognac is niet alleen als wijnstreek noemenswaardig, maar heeft ook een aantal prachtige herenhuizen in de oude stadskern. Ook het slot van Valois is hier te bezichtigen, gebouwd in de 13e eeuw en uitgebreid in de 14e en 16e eeuw. In Confolens ligt een oude Romaanse kerk en ook het centrum van het oude stadje is de moeite van een bezoek waard tijdens je vakantie in Charente. Sfeervolle straatjes en oude bruggen voeren hier de boventoon.

Omgeving

Les Lacs de Haute Charente is een gebied rondom prachtige meren waar je onder andere kunt kanoën, varen en waterfietsen. Ook kun je er prima zonnebaden en er zijn wandel- en fietsroutes in de prachtige natuur rondom de meren. Doordat Charente een gunstige ligging heeft, zijn ook de steden Bordeaux, Limoges en Périgueux vanuit dit departement uitstekend te bereizen. En wil je nog een beetje zon en zee meepakken tijdens je vakantie in Charente, dan is de Atlantische kustlijn goed bereikbaar voor een dagje strand. Op kleine afstand van de hoofdstad ligt een kartcircuit in La Rochefoucauld, waar zowel kinderen als volwassenen kunnen karten. Houd je van een actieve of culturele vakantie, dan is Charente als bestemming ideaal.