Vakantie Cévennes
Vakantie Cévennes

Vakantie Cévennes

Cévennes of de Cevennen is een regio in het Centraal Massief in Zuid-Frankrijk. Het gebied beslaat meerdere departementen, waaronder een groot deel van Lozère en gedeelten van de Hérault en Gard. Sinds de jaren 70 is het Parc National des Cévennes een uitgestrekt nationaal park waar de Franse overheid succesvol zowel de natuur als de geschiedenis heeft weten te bewaren. Een vakantie in Cévennes is genieten van talloze karakteristieke dorpjes, een gevarieerd natuurlijk landschap en een warm welkom van de lokale bevolking. Het gebied wordt regelmatig aangeduid als de trots van Frankrijk en kent een ongekend grote biodiversiteit.

Cévennes en cultuur

Als onderdeel van Haut-Languedoc tref je tijdens een vakantie in Cévennes veel architectuur, typische gebruiken en andere culturele uitingen die vergelijkbaar zijn met hetgeen je in de rest van Languedoc vindt. Met een geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie is er een rijkdom aan cultureel erfgoed ontstaan. De keuken zal daar wellicht de bekendste van zijn. In de regio werd in de klassieke oudheid al wijn verbouwd en de druif speelt dan ook een belangrijke rol in het leven van de inwoners. Je ervaart dit in de vele wijnfestivals die vooral in de zomer plaatsvinden, maar ook in de architectuur waar druiven of druivenbladeren een populair decoratief element vormen.

Bezienswaardigheden in Cévennes

Ga je op vakantie naar Cévennes, bezoek dan vooral het Mont Aigoual observatorium, 37 kilometer ten zuiden van Florac. De anderhalve kilometer hoge piek van Mont Aigoual zie je al van ver liggen, maar het is het observatorium zelf waar je echt je ogen uit zult kijken. Geopend in 1894 is het de laatste van zijn soort in Frankrijk. Je leert er over weersvoorspellingen, wolkenvorming en de rol die observatoria door heel Frankrijk lange tijd speelden in het produceren van weersverwachtingen. Ben je niet zo geïnteresseerd in meteorologie, dan kan je er ook van het geweldige uitzicht over Cévennes genieten.

Omgeving

Er zijn maar weinig plekken die de waarde van conservatieprogramma's illustreren als Cévennes. Sinds het gebied door de Franse overheid tot nationaal park uitgeroepen werd, is het beschermde gebied enkel gegroeid. Het is in de jaren 80 tot UNESCO beschermde biosfeer benoemd en in 2011 zelfs op de UNESCO werelderfgoed geplaatst. Al deze inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. De unieke natuurlijke eigenschappen van het gebied zijn niet enkel bewaard gebleven, er zijn ook talloze eerder verdwenen plant- en diersoorten teruggekeerd. Je hoeft tijdens een vakantie in Cévennes dan ook niet gek op te kijken als je adelaars, gieren, otters en reeën in het wild tegenkomt.