Vakantie Camargue
Vakantie Camargue

Vakantie Camargue

Aan de zuidkust van Frankrijk ligt de Camargue. Het moerasgebied in de Rhônedelta is sinds 1970 een beschermd natuurreservaat en vooral populair bij natuurliefhebbers. Tijdens een vakantie in de Camargue verblijf je in een waterrijke streek met veel bijzondere diersoorten. De regio kent beperkte bewoning en voor een bezoek aan een grote stad kunnen uitstapjes worden gemaakt naar Avignon, Montpellier of Nîmes. Met inclusief de voorsteden een kleine 500.000 inwoners is Montpellier daarvan het dichtstbevolkt. Op vakantie in de Camargue zelf kun je genieten van de rust en sfeer van dorpen en plaatsen als Saintes-Maries-de-la-Mer, Mauguio en Arles.

Camargue en cultuur

De Camargue is niet alleen geliefd vanwege zijn natuur, ook in cultureel opzicht is dit een opmerkelijke streek. In de arena’s van Saintes-Maries-de-la-Mer, Mauguio, Arles, Nîmes, Beaucaire en Béziers kunnen met name in het hoogseizoen bijvoorbeeld stierengevechten worden bijgewoond. Bij deze ‘courses Camarguaises’ worden lokaal gefokte kleine stieren ingezet en vloeit geen bloed. Halverwege augustus vindt in Saintes-Maries-de-la-Mer een drie dagen durend stierenevenement plaats. In de zomermaanden worden in de regio verschillende folkloristische feesten gevierd, zoals het kunst- en theaterfestival in Avignon. Tijdens een vakantie in de Camargue kun je verder het uitgestrekte zoutwinningsgebied bij Salin-de-Giraud bezoeken.

Bezienswaardigheden in Camargue

Liefhebbers van geschiedkundige en culturele bezienswaardigheden zullen eveneens enthousiast zijn over de regio. Zo staat Nîmes vol met monumenten en bouwwerken uit lang vervlogen tijden. Het bekendst daarvan is het Romeinse aquaduct Pont du Gard, dat al 2000 jaar overeind staat. Daarnaast heeft de stad, net als Arles, een amfitheater uit deze periode. Ook Avignon kent veel bezienswaardigheden, waaronder het indrukwekkende Pausenpaleis en de bezongen twaalfde-eeuwse brug Pont Saint-Bénézet. Montpellier staat bekend om zijn honderden jaren oude botanische tuinen en historische centrum. Kleinere oude plaatsjes die je op vakantie in de Camargue kunt bezoeken zijn onder andere Le-Grau-du-Roi en Aigues-Mortes.

Omgeving

De grootste aantrekkingskracht van het gebied gaat uit van het afwisselende landschap en de unieke fauna. De Camargue heeft een veelal vlak landschap, zodat er uitstekend fietstochten kunnen worden gemaakt. Meren, lagunes, draslanden, bossen en duinen bepalen de rest van de omgeving. De opvallendste vogelsoort die je tijdens je vakantie in de Camargue kunt tegenkomen is de roze flamingo. Tot de bekendste lokale dieren behoren echter de beroemde witgrijze paarden en je kunt desgewenst een tocht te paard reserveren. In de zomer kan de temperatuur trouwens zeer hoge waarden bereiken, dus beschermende kleding en zonnebrand zijn absoluut geen overbodige luxe.