Vakantie Auvergne
Vakantie Auvergne

Vakantie Auvergne

Iets ten zuiden van het midden van Frankrijk, deels op het Centraal Massief, ligt de regio Auvergne. Deze regio bestaande uit de departementen Allier, Puy-de-Dôme, Cantal en Haute-Loire, bevat een aantal vulkaanketens die ieder jaar weer veel buitenlandse en Franse toeristen aantrekken. De natuur is met name op het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte, uitstekend behouden gebleven. Maar niet alleen de natuur is verbluffend in deze regio, ook zijn er verschillende historische bezienswaardigheden die de moeite van een bezoekje waard zijn. Daarnaast zijn er een aantal dierentuinen en dierenparken te vinden in Auvergne. Ook vind je er spoorwegattracties zoals een treintje dat midden in het natuurpark Livradoi-Forez rijdt. Tijdens je vakantie in Auvergne kun je bovendien uitstekend wandeltochten maken met het hele gezin.

Auvergne en cultuur

Aan culturele bezienswaardigheden ontbreekt het niet in Auvergne. Er staan honderden religieuze gebouwen die tussen de 11e en 13e eeuw werden gebouwd. De kathedraal van Le Puy-en-Velay staat zelfs op de Werelderfgoedlijst. Voor hedendaagse cultuur kun je een van de lokale of internationale festivals bezoeken die er regelmatig plaatsvinden, vooral in de maanden juli en augustus. Denk hierbij aan openluchtconcerten, straattheater en grote evenementen. In het Centre National du Costume de Scène in Moulins kun je bovendien de meest bijzondere theater- en danskostuums bewonderen. Auvergne staat bekend als een van de grootste kaasproducenten van Frankrijk, dus vergeet ook niet om de lokale kaasproducten eens te proeven tijdens je vakantie in Auvergne.

Bezienswaardigheden in Auvergne

De bekendste vulkaan in het vulkaanlandschap van Auvergne is de Puy-de-Dôme, deel van de Chaîne des Puys. Gelegen in het gelijknamige departement is deze berg wel 1.465 meter hoog. Na de klim naar de top van deze vulkaan heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving vol met kraters en bergtoppen. Naast het prachtige vulkaanlandschap kun je tijdens je vakantie in Auvergne ook prachtige oude dorpjes bezoeken, zoals het uit vulkaansteen opgebouwde Salers en Tournemire in het departement Cantal. In dit departement ligt tevens het Château de Val, een zeer goed bewaard gebleven kasteel met een sprookjesachtige ligging aan een meer. Je kunt dit kasteel zowel met als zonder begeleiding bezichtigen. In Puy-de-Dôme bezichtig je de basiliek van Orcival. Ook de Abdij van Mozac, een van de belangrijkste en oudste abdijen in Auvergne, ligt in Puy-de-Dôme.

Omgeving

Tijdens je vakantie in Auvergne heb je op natuurlijk vlak de keuze tussen twee regionale natuurparken en vijf natuurreservaten. In de regio ligt het grootste regionale park van Europa: Le Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Je kunt in de hele regio heerlijk wandelen op verschillende niveaus, en zo kun je ook met het hele gezin wandeltochten maken door de indrukwekkende omgeving. In Puy-en-Velay begint een van de bekendste wandelpaden van Europa, de pelgrimsroute tot aan Santiago de Compostella. Maar ook voor een tocht op de mountainbike of te paard leent de omgeving zich uitstekend. Auvergne is een bestemming bij uitstek voor een actieve en culturele vakantie.