Vakantie Sleeswijk-Holstein
Vakantie Sleeswijk-Holstein

Vakantie Sleeswijk-Holstein

De deelstaat Sleeswijk-Holstein (Schleswig-Holstein) bevindt zich in het noordelijkste puntje van Duitsland, net onder de grens van Denemarken. De bevolking spreekt er vier talen: Duits, Nedersaksisch, Noord-Fries (Friisk) en Deens. De regio maakt deel uit van het schiereiland Jutland. De westkust ligt aan de Noordzee en de oostkust aan de Oostzee. Een vakantie in Sleeswijk-Holstein biedt dan ook veel ruimte voor een strandvakantie. Aan de kust liggen leuke badplaatsjes en prachtige eilanden en landinwaarts vindt je meren, heuvels en zowel grote steden als schilderachtige kleine dorpen.

Sleeswijk-Holstein en cultuur

Dat Sleeswijk-Holstein warm loopt voor beeldende kunst, is duidelijk zichtbaar in de vele tentoonstellingen. Veel werken van de beeldende kunstenaars uit dit gebied zijn te bewonderen in het Brunswiker Pavillon in Kiel. Breng tijdens je vakantie in Sleeswijk-Holstein ook beslist een bezoek aan de sfeervolle, middeleeuwse stad Lübeck, bekend om de indrukwekkende monumenten in baksteengotiek. Natuurlijk mag je ook de hoofdstad Kiel niet missen. Het is een belangrijke havenstad waar grote schepen naar het noorden uitvaren en waar jaarlijks het grootste zeilevenement ter wereld, de Kieler Woche, wordt gehouden.

Bezienswaardigheden en Sleeswijk-Holstein

In 1650 werd in de baroktuin van Slot Gottorf in Schleswig een globe gebouwd, zoals de wereld destijds werd gezien. De originele globe verhuisde naar St. Petersburg, maar sinds 2005 staat er een gereconstrueerde globe die bezoekers meeneemt naar de astronomische wereld in de 17e eeuw. Het is een van de cultuurhistorische hoogtepunten die je tijdens je vakantie in Sleeswijk-Holstein gezien moet hebben. Direct aan de Oostzee ligt het Hansapark, een groot attractiepark bij Sierksdorf. Sleeswijk-Holstein is bekend om zijn lokale, traditionele kaas en kent maar liefst 120 soorten. De kaasroute Schleswig-Holstein voert langs de heerlijke kaasmakerijen, maar ook langs landhuizen, kerken en musea.

Omgeving

De keuze aan stranden in Sleeswijk-Holstein is enorm. Delen van de kuststrook aan de Noordzee maken deel uit van de Waddenzee die door UNESCO beschermd is. In het binnenland kun je kiezen uit meerdere korte of lange fietsroutes. In het zuidoosten van Sleeswijk-Holstein ligt de regio Hertogdom Lauenburg, waar de 39 kilometer lange Eiszeittour langs vele bossen en meren gaat. Boven deze regio ligt het natuurpark Holsteinische Schweiz. Daar stroomt de rivier de Swentine, waar je met je kano langs kastelen en de mooiste dorpjes vaart. Natuurliefhebbers kiezen tijdens hun vakantie in Sleeswijk-Holstein voor de route door het indrukwekkende biosferenreservaat Schaalsee. Onderweg vind je gezellige cafeetjes en restaurants waar je kunt uitrusten en proeven van lekkere streekproducten.