Vakantie Rijn
Vakantie Rijn

Vakantie Rijn

Warum ist es am Rhein so schön (waarom is het aan de Rijn zo mooi), luidt een oud Duits liedje. Het antwoord op die vraag ontdek je het beste wanneer je een vakantie naar de Rijn maakt. De Rijn is een van de lange rivieren van Europa. Het ontspringt in het Vorarlgebergte in Oostenrijk en stroomt dan via Duitsland naar Nederland. Het grootste gedeelte van de rivier ligt in Duitsland, namelijk 800 kilometer van de 1233 kilometer die de rivier lang is. Grote plaatsen als Düsseldorf, Keulen, Oberhausen, Essen en Bochum liggen aan of langs de Rijn. Op sommige plekken is de Rijn zelfs open voor waterrecreatie, zoals waterskiën en zwemmen.

De Rijn en cultuur

De Rijn maakt een belangrijk deel uit van de Europese geschiedenis. Uit bodemvondsten is gebleken dat wereldveroveraars als Julius Caesar, Napoleon en Karel de Grote aan de oevers hebben gestaan. De Rijn was de plek om kamp op te slaan, een kerk te bouwen of burchten aan te laten leggen. Ook voor de wijnboeren en schippers is de Rijn altijd belangrijk geweest. Tijdens een vakantie bij de Rijn kom je vanzelf de mooiste plekjes en culturele bezienswaardigheden tegen. Bijvoorbeeld de Drachenfels burcht bij Königswinter en Rheinfels burcht bij St. Goar. Naast bezichtigen kun je in veel van deze burchten ook lekker eten. En bezoek ook zeker de gezellige herbergen langs de Rijn voor het zomerse wijnfeest.

Bezienswaardigheden aan de Rijn

Langs de Rijn is veel te ontdekken. Maak tijdens de vakantie aan de Rijn ook stedentripjes naar de prachtige steden Mainz, Düsseldorf, Koblenz, Keulen, Königswinter of Bonn, om er maar een paar te noemen. Mainz is een van de oudste steden aan de Rijn en is gesticht in Romeinse tijden. De stad staat vooral bekend om haar Dom en de heerlijke wijnen. Keulen is de grootste stad aan de Rijn. Ook daar vormt de Dom het middelpunt van de universiteitsstad. Er zijn prachtige musea, waaronder Parfumhuis 4711 de maker van de echte eau de cologne. Koblenz en Königswinter zijn beide historische wijnsteden. Breng je tijdens de vakantie een bezoekje aan Bonn dan kun je genieten van de historische gebouwen, parken en natuurlijk de muziek van Beethoven.

Omgeving

Kenners zeggen dat het mooiste stuk van de Rijn tussen Bingen en Koblenz ligt. De zeer groene omgeving biedt de Rijn al kronkelend een pad door het leisteengebergte heen. Er zijn veel loofbossen en je kan er prachtig wandelen. Zowel hoog boven de terrassen als langs het water zelf. Tijdens zo'n wandeling kom je ook burchten tegen die op de bergwand als stille wachters op je neerkijken. In de inhammen van de Rijn ontdek je oude ambachtshuisjes en kerken. Op het water kun je hier tijdens de vakantie aan de Rijn raften, varen, vissen en zwemmen.