Vakantie Mecklenburg-Vorpommern
Vakantie Mecklenburg-Vorpommern

Vakantie Mecklenburg-Vorpommern

Ruimte, natuur, cultuur en historie. Dat zijn de dingen die je bij een vakantie in Mecklenburg-Vorpommern in overvloed zult treffen. Deze noordelijke Duitse deelstaat is de minst dichtbevolkte deelstad van het land. Daardoor is het een populaire binnenlandse vakantiebestemming voor Duitse toeristen die drukkere delen van het land ontvluchten. Grenzend aan de Baltische Zee tref je in Mecklenburg-Vorpommern een landschap dat grotendeels ongerept is. Dankzij drie nationale parken en honderden natuurgebieden blijft al dit moois hopelijk nog vele generaties bewaard. Naast de natuur is er ook voor de cultuurliefhebber in deze Duitse deelstaat echter veel te beleven.

Mecklenburg-Vorpommern en cultuur

Mecklenburg-Vorpommern bestaat als deelstaat pas sinds de vereniging van Oost- en West-Duitsland eind de jaren 80. Voor die tijd - met een korte uitzondering net na de Tweede Wereldoorlog - waren Mecklenburg en Vorpommern twee gescheiden regio's met elk hun eigen geschiedenis en cultuur. Ook in het hedendaagse Mecklenburg-Vorpommern merk je vaak nog dat het lange tijd twee gescheiden regio's betrof. Zo maakte Vorpommern lange tijd deel uit van het Pruisische Rijk, wat duidelijk terugkomt in zowel de architectuur als de keuken van het gebied. Dezelfde invloeden missen grotendeels in Mecklenburg. Ga je op vakantie naar Mecklenburg-Vorpommern, dan is het ook zeker aan te raden om beide regio's in de deelstaat aan te doen.

Bezienswaardigheden in Mecklenburg-Vorpommern

De meest populaire bezienswaardigheid tijdens een vakantie in Mecklenburg-Vorpommern is met stip het Schweriner Schloss. Dit sprookjesachtige kasteel vind je in de stad waaraan het zijn naam dankt, namelijk de hoofdstad van de deelstaat, Schwerin. Deze stad, ook wel het juweel van Noordwest-Duitsland genoemd, is omringd door meerdere kristalheldere meren die 's avonds de lichten van de stad weerkaatsen. Naast het kasteel tref je er talloze musea, waarvan het Staatliches Museum Schwerin/Ludwigslust/Güstrow het meest populaire is. In dit indrukwekkende museum vind je talloze schilderijen en beeldhouwwerken daterend van de renaissance tot moderne stukken uit de 21ste eeuw.

Omgeving

Dankzij de Baltische Zee, de rivieren en de meren is water een constante metgezel tijdens een vakantie in Mecklenburg-Vorpommern. Er zijn weinig plekken in de deelstaat waar dit beter tot uitdrukking komt dan in het nationaal park Jasmund. Hier tref je dichtbegroeide bossen, doorsneden met heldere beekjes die plots uitlopen op de beroemde kalkstenen rotsen die uitkomen in de zee. Samen met het natuurgebied Müritz maakt Jasmund deel uit van het UNESCO werelderfgoed 'Duitse strand-wouden'. Ben je een vogelliefhebber? Dan is het nationale park Vorpommersche Boddenlandschaft een must. Tweemaal per jaar kan je hier tienduizenden kraanvogels spotten.