Vakantie Harz
Vakantie Harz

Vakantie Harz

De Harz is het noordelijkste middelgebergte in Duitsland. De hoogste berg is de 1142 meter hoge Brocken en is onderdeel van het Nationaal Park Harz. Het is een fascinerende vakantiebestemming. Een vakantie in de Harz biedt veel natuurschoon voor wandelaars en liefhebbers van avontuurlijke outdoor activiteiten. In de winter kan je er dan weer terecht voor skiën en snowboarden. Ook voor kinderen is een vakantie in de Harz een leuke reisbestemming. Er zijn verschillende pretparken en er rijden verschillende historische stoomtreinen voor een spannend avontuur op de rails. In de historische stadjes kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen.

Harz en cultuur

In de oude stadjes tref je nog heel wat eeuwenoude vakhuizen aan, maar ook historische gebouwen in barokke, gotische en romaanse stijl. De Harz kent een typische Noord-Duitse bouwstijl. Café Winuwuk in Bad Harzburg is er een goed voorbeeld van. In het gebied tref je veel bezienswaardige burchten en kastelen aan, zoals de Konradsburg bij Falkenstein, het slot van Harzgerode, de keizerpalts van Goslar en nog veel meer. Herinneringen aan de eeuwenlange heksenvervolging en de legenden rondom heksen zijn vooral terug te zien in de Harzer houtsnijkunst. Je zult de houten heksenvrouwtjes overal in je vakantie in de Harz tegenkomen.

Bezienswaardigheden in Harz

De romantische steden en dorpen in de Harz met hun eeuwenoude vakhuizen hebben elk hun eigen charme. De Harz was van oorsprong een mijnbouwgebied en een aantal mijnen zijn nu tot een museum omgebouwd. Eén daarvan is de mijn Rammelsberg bij Goslar. Deze mijn staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoek tijdens je vakantie in de Harz ook een van de vele grotten, waaronder de druipsteengrotten. Een bekende attractie is de Barbarossa Höhle in het Natuurpark Kyffhaeuser bij Rottleben. Voor de wandelaar is er veel bijzonders te zien op het gebied van flora en fauna. Bijzonder indrukwekkend zijn de rotsformaties in de Harz, bijvoorbeeld de Ottofels bij Wernigerode en de Rabenklippe bij Bad Harzburg.

Omgeving

Het gebied in de Harz bestaat uit een overweldigende natuur met weelderige bossen, blauwe stuwmeren, steile bergwanden en schitterende rivieren, wat voor een enorme afwisseling zorgt. Dat maakt een vakantie in de Harz bijzonder interessant en geschikt voor wandelaars en fietsers. Ook leent het gebied zich in de winter uitstekend voor langlaufen. Er liggen vele korte en lange wandelpaden. Bekende lange afstandroutes zijn de 100 kilometer lange avontuurlijke Hexenstieg, de Grensweg die het verhaal van de Duitse deling vertelt, en de Selketalstieg met onderweg veel culturele bezienswaardigheden. Op de Obertal-staussee kun je een rondvaart maken en bij enkele stuwmeren behoort zwemmen ook tot de mogelijkheden.