Vakantie Jutland
Vakantie Jutland

Vakantie Jutland

Op vakantie naar Jutland betekent kiezen voor variatie. Tussen de kalme stranden van het oosten en de wilde kustlijn in het weste die constant door de Noordzeewind wordt belaagd, tref je afwisselend grote vlaktes, bossen en heuvels aan. Trek naar het zuiden waar een 68 kilometer lange grens Denemarken met de rest van het Europese vasteland verbindt of kies juist voor het wilde noorden. De Limfjord-baai verbindt de Noordzee en het Kattegat en snijdt in feite de kop van het Deense schiereiland af. Waar je ook gaat in Jutland, je zult altijd met open armen ontvangen worden door de warme bevolking.

Jutland en cultuur

Het Deense schiereiland Jutland kent een lange, rijke geschiedenis die voor de buitenwereld vooral door het beeld van binnenvallende Vikingschepen gedomineerd wordt. Tijdens een vakantie in Jutland ontkom je dan waarschijnlijk ook niet aan het bezoeken van een oude nederzetting. Sinds de dagen dat de Vikingen Europa onveilig maakten, heeft men in Jutland echter niet stilgezeten. Bij cultuur in Denemarken denkt men vaak direct aan Kopenhagen, maar het is Aarhus, in het hart van Jutland, dat in 2017 Europa's culturele hoofdstad is. Je treft er talloze uitstekende restaurants, sfeervolle musea en indrukwekkende architectuur die altijd als uitgesproken Deens te herkennen is.

Bezienswaardigheden in Jutland

Voor gezinnen met jonge kinderen betekent vakantie in Jutland vooral één ding: Legoland. Dit pretpark dat volledig om het bekendste Deense exportproduct draait, heeft sinds haar opening in 1968 meer dan 50 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Ben je op zoek naar een stukje authentieke Deense geschiedenis? Dan vind je in het noordelijke Aalborg talloze sporen van de gewelddadige geschiedenis van de Vikingen. In Lindholm Hoje tref je niet alleen een originele Viking begraafplaats, maar ook een interessant museum dat bezoekers meer over het dagelijkse leven van de noordelijke zeevaarders leert.

Omgeving

Vooral het centrale deel van het schiereiland zal een Nederlander tijdens een vakantie in Jutland bekend voorkomen. Hoewel we in de lage landen traditiegetrouw leven, doet het Jutlandse landschap vaak niet onder voor het onze. In steden en dorpen is het dan ook niet ongewoon dat men zich, net als in Nederland, per fiets voortbeweegt. Ga je iets verder naar het noorden, dan verandert het landschap echter zienderogen. De indrukwekkende Limfjord-baai en omringende bossen doorsnijden het schiereiland, terwijl eilanden en heuvellandschappen het beeld bepalen. Voor het meest ongerepte landschap van Jutland trek je naar het Rebild nationaal park, waar naaldwouden, bosmeertjes en heidevelden een adembenemend stukje natuur vormen.