Vakantie Havana

Havana is de hoofdstad van het eiland Cuba, dat voor de kust van Mexico in de Atlantische Oceaan ligt. De stad is gelegen aan de noordkust en heeft ruim twee miljoen inwoners. Hiermee is het ook de grootste plaats van Cuba. Een vakantie in Havana betekent voor velen de sfeer van weleer opsnuiven. Het straatbeeld wordt bijvoorbeeld grotendeels bepaald door auto’s uit de jaren vijftig en zestig. Die authenticiteit vind je ook terug in de architectuur van de stad. De beste maanden om naar Havana af te reizen zijn januari tot en met april, met een gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius.

Vakanties in Havana 5

Plaatsen in Havana

Populaire plaatsen in Havana

Havana en cultuur

Vanwege een importverbod dat jarenlang op Cuba gold, bestaat een groot deel van het lokale wagenpark uit oldtimers. Onder invloed van het toerisme rijden er echter ook veel moderne auto’s rond en kan je tijdens een vakantie in Havana kiezen uit de nieuwste huurauto’s. Daarmee verken je Havana in je eigen tempo. Vooral de wijk Havana Vieja herbergt veel bezienswaardigheden. Deze buurt heeft veel pleinen en oude gebouwen, waaronder het Plaza de la Catedral met de kathedraal de San Cristóbal. In Centro Havana vind je het overheidsgebouw Il Capitolio en het Revolutiemuseum. De wijk Vedado staat bekend om zijn lange boulevard El Malecón.

Winkelen en uitgaan in Havana

De buurt Havana Vieja is niet alleen de oudste en meest authentiek uitziende wijk van de stad, er zijn ook tal van winkeltjes om lekker wat uurtjes rond te slenteren. De straat waar je dan moet zijn heet Calle Obispo. In Havana Vedado zijn eveneens veel winkels gevestigd. Ook vind je er enkele bioscopen. Struinen langs kraampjes met boeken uit lang vervlogen tijden kan op het plein Plaza de Armas. Een plein waar je tijdens je zonvakantie in Havana zeker ook geweest moet zijn is Plaza Vieja. Met zijn vele bars is dit hét uitgaanscentrum van de stad.

Eten en drinken in Havana

De keuken van Cuba en Havana kent invloeden uit de Spaanse en Afrikaanse cultuur, aangevuld met inheemse ingrediënten. In de gerechten komen rijst, tomaten, ui, knoflook, kip, varkensvlees en bonen veelvuldig voor. Lokale toevoegingen zijn knolachtige groentes als yuca en malanga. Een typisch Cubaanse schotel is moros y cristianos (rijst en zwarte bonen). Eten kan goed op het Plaza de la Catedral en het Plaza Vieja, waar de nodige horecagelegenheden zijn gevestigd. Rum is de nationale drank van Cuba, en je bent het aan jezelf verplicht die tijdens je vakantie in Havana te proberen.

Taal

De officiële taal op Cuba is het Spaans. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.

Geldzaken

Cuba heeft als officiële munteenheid de Cubaanse Peso. Deze Peso wordt alleen door de Cubanen gebruikt. Toeristen moeten op Cuba met Pesos Convertibles (CUC) betalen. Wij raden je aan om cash geld mee te nemen en dit ter plaatse om te wisselen in Pesos Convertibles. Om te wisselen betaal je ca. 10% commissie, dit geldt ook als je met een creditcard betaalt. Met Visa en Eurocard/Mastercard kun je in de meeste hotels en winkels terecht. Pinnen met een pinpas is nergens mogelijk op Cuba, wel met een creditcard. Op de luchthaven van Varadero is een wisselkantoor dat 24 uur per dag geopend is.

Visum en paspoort

Voor Cuba heb je een toeristenvisum nodig. De kosten voor het visum zijn bij de reissom inbegrepen. Bij de reisbescheiden ontvang je het visum (waarde ca. € 17,50). Lees de aanwijzingen voor het invullen van het visum goed door. In geval van nood kan er bij aankomst op de luchthaven in Cuba een visum aangeschaft worden voor ca. 20-25 CUC. Nog een tip: neem een kopie van jouw paspoort mee en bewaar deze gescheiden van het origineel, samen met twee pasfoto’s. Wie geen Nederlandse nationaliteit heeft, raden wij aan het consulaat te informeren naar de benodigde reisdocumenten. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Mocht je niet kunnen reizen door het ontbreken van de juiste reisdocumenten, dan is restitutie van de reissom niet mogelijk. Bij aankomst op de luchthaven zal jouw paspoort van een stempel worden voorzien. Indien je niet wilt dat jouw paspoort gestempeld wordt kun je dit bij de douanebeambte aangeven. Een Cubaanse stempel kan bijvoorbeeld een reis naar de Verenigde Staten bemoeilijken. Ook dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort welke na vertrek uit Cuba nog minimaal zes maanden geldig is.

Vaccinatie

Voor Cuba zijn er geen verplichte vaccinaties. Een hepatitus A vaccinatie en DTP vaccinatie wordt aanbevolen.

Elektriciteit

De netspanning in Cuba is 110 of 220 volt.

Tijdsverschil

Op Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Alarmnummer

Cuba heeft aparte alarmnummers voor politie, ambulance en brandweer. Het alarmnummer voor politie is 106, voor ambulance 104 en voor brandweer 105.

Fooien

De richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.

Reisadvies

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/cuba/

Kraanwater

In Cuba wordt het sterk afgeraden om water uit de kraan te drinken. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.

De temperatuur in Havana

Best beoordeelde vakanties

Iberostar Parque Central


8.5

49 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Iberostar Parque Central

Hotel Hotel Nacional de Cuba


7.6

32 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Hotel Hotel Nacional de Cuba

Hotel BeLive Havana City Copacabana


6.9

3 mensen hebben
deze vakantie beoordeeld!

Hotel BeLive Havana City Copacabana

Reistijd naar Havana

  • Vlucht vanaf Amsterdam: 10:00 uur
  • Transfertijd naar Havana: 00:20 uur

Waarom Neckermann?

  • Omboekgarantie
  • 5 dagen bedenktijd
  • Kies je kamer
  • 24/7 bereikbaar
Waarom Neckermann? Lees meer!

Temperatuur per maand

Last minutes naar Havana

Iberostar Parque Central

€ 1.071p.p.

Vertrek 08-10-2019
9 dagen
Logies en ontbijt

49 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Iberostar Parque Central

Habana Riviera by Iberostar

€ 931p.p.

Vertrek 08-10-2019
9 dagen
Logies en ontbijt

8 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Habana Riviera by Iberostar

Hotel BeLive Havana City Copacabana

€ 833p.p.

Vertrek 08-10-2019
9 dagen
Logies en ontbijt

3 mensen hebben deze vakantie beoordeeld!

Hotel BeLive Havana City Copacabana

Bovenstaande prijzen zijn exclusief reserveringskosten (vliegvakanties: €25 per boeking, autovakanties: €14 per boeking) en Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking).

Bekijk ook