Vakantie Limburg (BE)
Vakantie Limburg (BE)

Vakantie Limburg (BE)

Belgisch-Limburg heeft meer met Nederlands-Limburg gemeenschappelijk dan alleen de naam. Overal hoor je het karakteristieke dialect en word je herinnerd aan de geschiedenis van de mijnbouw. Maar ook het glooiende landschap en de rivieren de Maas en de Schelde geven Limburg een eigen gezicht. Een vakantie in Limburg is dan ook voor iedereen de moeite waard. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in historische steden zoals Sint-Truiden en de hoofdstad Hasselt, terwijl wandelaars ongekende mogelijkheden hebben in het Nationaal Park Hoge Kempen. Los daarvan maken alleen al de talloze streekspecialiteiten een vakantie in Limburg tot een dagelijks (culinair) feest.

Limburg (BE) en cultuur

Een vakantie in Limburg is niet compleet zonder een bezoek aan het kasteel Borgitter in Kessenich. Rond dit kasteel groeide ooit het "bronsgroen eikenhout" uit de eerste zin van "Limburg mijn Vaderland", het officiële volkslied van zowel Nederlands- als Belgisch-Limburg. Daarnaast is een vakantie in Limburg een goed excuus om onder de noemer "cultuur" allerlei streekspecialiteiten te proeven. Wat dacht je van Kempense gebakken paté, Hasseltse graanjenever of Maaseiker knapkoek? Aan de knapkoek is zelfs een jaarlijks feest gewijd, op de eerste zondag van september. Op de Markt van de Eyckerstede wordt dan een reusachtige knapkoek gebakken.

Bezienswaardigheden in Limburg (BE)

De Belgische provincie Limburg is rijk aan bezienswaardigheden. Ga je met kinderen op vakantie naar Limburg? Neem ze mee naar pretpark Plopsa Indoor Hasselt in de hoofdstad van Belgisch-Limburg. Iets oudere kinderen zullen veel plezier beleven in het Provinciaal Domein Bokrijk in Genk. Hier vind je onder meer een openluchtmuseum en arboretum. Enkele andere interessante musea zijn Kunstencentrum Z33 en het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt, en het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. In het GlazenHuis in Lommel wordt hedendaagse glaskunst getoond en verkocht. In de omgeving van Lommel werd in 1845 kwartszand gevonden, een ideale grondstof voor glas.

Omgeving

Wil je tijdens je vakantie in Limburg van het uitzicht genieten, dan moet je beslist de uitkijktoren in de Lommelse Sahara beklimmen. Vanaf 30 meter hoogte kijk je uit over het natuurgebied met naaldbossen, waterplassen en zandvlakten. Of ga naar het Nationaal Park Hoge Kempen en beklim een van de steenbergen in het wandelgebied Connecterra. (Steenbergen, in België terrils genoemd, zijn het steenafval van de mijnbouw.) Ga je in augustus of september op vakantie naar Limburg, dan zijn de paarse zeeën van bloeiende heidevelden een lust voor het oog. In het voorjaar ga je op bloesemtocht in de fruitstreek Haspengouw.