Stedentrip Weimar
Stedentrip Weimar

Stedentrip Weimar

Weimar is een stad gelegen in de Duitse deelstaat Thüringen die aan het begin van de 15e eeuw stadsrechten kreeg. In de tijd van de bekende schrijver Goethe kwamen veel van zijn volgelingen er samen. Het historische centrum werd in de Tweede Wereldoorlog door bombardementen voor een groot deel verwoest. Gelukkig is er nog een deel bewaard gebleven. Het centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst. Toeristen boeken een stedentrip Weimar vooral om de mix van verschillende architectuur met eigen ogen te bekijken. Daarnaast zijn er musea, verschillende eethuisjes en gezellige uitgaansgelegenheden te vinden.

Bezienswaardigheden in Weimar

In de buurt van Weimar is het voormalige concentratiekamp van Buchenwald gevestigd. Een indrukwekkende plek met veel geschiedenis. In de stad zelf zijn enkele boeiende gebouwen te vinden. De Anna Amalia Bibliothek is het meest bekend. Het gebouw werd in 2004 getroffen door een brand maar is sinds 2007 weer in volle glorie te bewonderen. Ook de Bauhaus-Universität mag je tijdens de stedentrip Weimar niet overslaan. In het bijbehorende museum en rond de universiteit zijn veel kunstwerken te bewonderen. Her en der vind je in de stad herinneringen aan de grote schrijver Johann Wolfgang von Goethe, zoals een standbeeld.

Winkelen en uitgaan in Weimar

De binnenstad van Weimar bevat veel smalle straatjes waar knusse boetiekjes en kunstwinkels te vinden zijn. Opvallend is dat de winkelstraten vaak autoluw zijn. De grote straten spreken meer tot de verbeelding van de shopliefhebber: je vindt er bekende ketens, elektronicazaken en veel horecagelegenheden. Als de avond valt komt het nachtleven op gang, dat de laatste jaren steeds diverser is geworden. Dat heeft alles te maken met het studentenleven. Een dansvoorstelling, cabaret, concerten en natuurlijk kroegen, tijdens de stedentrip Weimar kom je het allemaal tegen. De nachtclubs worden vooral in het weekend goed bezocht.

Eten en drinken in Weimar

Tijdens de stedentrip Weimar is de kans klein dat je honger gaat krijgen. De Duitsers weten wat lekker eten is en doet dat vooral in eetcafés. De bier- en wijnkaart is daar net zo belangrijk als het menu. En wie eenmaal geproefd heeft van de grote schnitzels en lokale biertjes weet precies waarom. Enkele tips zijn Scharfe Ecke Weimar en Erbenhof Restaurant & Cafe. Naast traditionele bistro's kun je voor een goede maaltijd ook terecht in restaurants met een buitenlandse menukaart. Denk hierbij aan Indiaas, Frans maar ook een snelle hap zoals een hamburger. Aanraders zijn Creperie du Palais en Shiva Tandoori Restaurant.