Stedentrip Leipzig
Stedentrip Leipzig

Stedentrip Leipzig

Leipzig, de stad van Bach, Mendelssohn en Wagner, is een stad van contrasten. Een stedentrip naar Leipzig brengt je in aanraking met een overvloed aan historie, maar ook met vernieuwing nadat in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de stad was verwoest. In het centrum van Leipzig vind je de belangrijkste bezienswaardigheden en musea, maar ook het uitgebreide winkelgebied. De omgeving is opvallend rijk aan groen: bossen, meren, kanalen en parken. Kwaliteit is voor de inwoners van Leipzig enorm belangrijk. Dat zie je overal in de stad terug.

Bezienswaardigheden in Leipzig

Na Berlijn is Leipzig de grootste stad van voormalig Oost-Duitsland. Je kunt tijdens je stedentrip in Leipzig dan ook veel architectuur en interessante musea verwachten. De meeste bezienswaardigheden, zoals de Universität Leipzig en het schitterende Opernhaus, staan in het centrum. Het Altes Rathaus, gelegen aan de centrale Markt in Leipzig, dateert uit de renaissance. Bij de Thomaskirche staan maar liefst twee monumenten ter ere van Johann Sebastian Bach, een van de beroemdste componisten uit Leipzig (Bach was hier lange tijd Thomascantor). In het park bij het Opernhaus staat het monument van een andere beroemde componist uit Leipzig: Richard Wagner.

Winkelen en uitgaan in Leipzig

Als uitgebreid winkelen het belangrijkste doel van je stedentrip naar Leipzig is, ga dan naar de Hauptbahnhof-Promenaden. Hier zitten zo'n 150 winkels bij elkaar. Ze zijn dagelijks tot 22.00 uur open. Veel grote (inter)nationale ketens en warenhuizen zitten in de Grimmaischestraße, de Hainstraße, de Nikolaistraße en de Petersstraße. Speciaalzaken vind je onder meer in de Mädler Passage. Ook in de Karl Liebknecht Straße in Sudvorstadt zijn een aantal bijzondere boetiekjes en speciaalzaakjes gevestigd. Dezelfde Karl Liebknecht Straße is trouwens de langste uitgaansstraat van Leipzig. Ga van kroeg naar kroeg, en bestel vooral het lokale bier: de Leipziger Gose.

Eten en drinken in Leipzig

Het eerste dat je zal opvallen op je stedentrip Leipzig is dat de mensen er hechten aan kwaliteit. Overal in de stad vind je de meest uiteenlopende eet- en drinkgelegenheden. In de Gottschedstraße of het Barfußgäßchen kun je heerlijke Leipziger specialiteiten bestellen, maar ook gerechten uit internationale keukens. Vanuit de 120 meter hoge Panorama Tower op de Augustusplatz heb je tijdens je maaltijd een adembenemend uitzicht over de stad. Auerbachs Keller is het op een na oudste restaurant van Leipzig en geniet wereldwijde bekendheid. In de Karl Liebknecht Straße vind je onder meer het gezellige Café Puschkin, en Café Maître waar je lekker kunt ontbijten.