Stedentrip Heidelberg
Stedentrip Heidelberg

Stedentrip Heidelberg

De stad Heidelberg ligt in het noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg tussen de westelijke oever van de rivier de Neckar en uitlopers van het Odenwald. De stad is bekend om zijn historische centrum, het imposante Schloss Heidelberg en zijn universiteit. De Ruprecht-Karls-Universität is de oudste universiteit in het tegenwoordige Duitsland en dateert al uit de middeleeuwen. Bekend is de Heidelbergse Catechismus die stamt uit 1563. In de 17e eeuw heeft de stad zwaar geleden onder de Dertigjarige oorlog. Een stedentrip naar Heidelberg laat een historisch centrum zien dat is gebouwd in verschillende bouwstijlen waaronder renaissance en barok.

Bezienswaardigheden in Heidelberg

Tijdens een stedentrip naar Heidelberg vind je een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Markant is de in rode zandsteen gebouwde ruïne van Schloss Heidelberg. Deze rijst hoog boven de vallei aan de noordzijde van de Königstuhl, het Odenwald, en domineert het stadsgezicht. Ooit was het de residentie van de keurvorsten van de Palts, maar werd het door het leger van Lodewijk XIV zwaar beschadigd en nooit helemaal hersteld. Het oude centrum, met als middelpunt de Marktplatz met indrukwekkende fontein, ligt aan de voet van het kasteel en is pittoresk met smalle straatjes, fraaie renaissancepanden en mooie kerken. De stad heeft diverse musea zoals het apothekenmuseum in een van de beroemdste renaissancegebouwen op het terrein van het slot, het kunst- en cultuurhistorisch Kurpfälziches Museum en het Volkenkundig museum. Interessant is het documentatiecentrum Roma en Sinti, dat informatie verschaft over het lot van beide zigeunervolken tijden het nationaal-socialisme.

Winkelen en uitgaan in Heidelberg

Wanneer je een stedentrip naar Heidelberg maakt en graag winkelt is het mogelijk je hart op te halen in de hoofdwinkelstraat, die door het midden van de binnenstad loopt. Je vindt er een aaneenschakeling van luxe winkels en boetieks, maar ook in de aangrenzende straten vind je een aanbod variërend van antiek tot trendy zaken. En de wereldberoemde Heidelberger Zuckerladen natuurlijk, waar een enorme hoeveelheid snoepgoed te krijgen is.

Eten en drinken in Heidelberg

Het aanbod aan cafés, restaurants en bistro’s in Heidelberg is enorm groot, dus wanneer je een stedentrip naar Heidelberg maakt, hoef je niet bang te zijn om te verhongeren. Bij mooi weer is het goed toeven op een van de vele terrasjes die de stad rijk is. Heidelberg is een studentenstad en het is te merken. Naast dineren in luxe restaurants is het ook mogelijk om tegen een relatief laag bedrag een hapje te eten in een café.