Stedentrip Antwerpen

De Belgische stad Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen. Door de ligging aan de Schelde is het de belangrijkste havenstad van België en de tweede van Europa. Naast het historische, middeleeuwse centrum heeft de stad een wijk tussen station Antwerpen-Berchem en de wijk Dageraad, die opgezet is in de belle epoque en voor veel bezoekers onbekend is. Bij een stedentrip Antwerpen vind je direct naast het imposante Centraal Station de diamantwijk, ook wel Joods Antwerpen genoemd. Hier woont een groot aantal orthodoxe Joden. Zij waren ooit erg belangrijk in de diamanthandel; nu is deze handel grotendeels in handen van Indiërs.

Vakanties in Antwerpen (0)

De temperatuur

Bezienswaardigheden in Antwerpen

De oude binnenstad van Antwerpen dateert voor het overgrote deel uit de middeleeuwen met centraal de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een 14e-eeuwse kerk met prachtige beelden en fresco’s, waaronder werk van de bekende schilder Peter Paul Rubens. Het Rubenshuis, waar deze Vlaamse kunstenaar ooit woonde en werkte, is als museum ingericht en zeker een bezoek waard. Een ander museum dat bij een stedentrip Antwerpen zeker bezocht moet worden, is het Museum Aan de Stroom (MAS), met naast etnografische en maritieme collecties ook hedendaagse tentoonstellingen. Ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het vlakbij aan de Waalse Kaai gelegen Fotomuseum voor de Provincie Vlaanderen (FoMu) zijn aanraders. Een wandeling langs de Antwerpse kaaien met zicht op de Schelde is fantastisch.

Winkelen en uitgaan in Antwerpen

Antwerpen is een winkelstad bij uitstek. Naast de bekende winkelketens aan de Meir zijn er veel mooie kleine zaken in de aangrenzende straten. Erg in trek is de Nationalestraat, waar bekende Antwerpse modeontwerpers een zaak hebben. De straat maakt deel uit van de Modewijk. Het is dan ook logisch dat het Modemuseum zich in de Nationalestraat bevindt. Naast mode- en designwinkels biedt een stedentrip Antwerpen ook de gelegenheid zich tegoed te doen aan Belgische chocolade te koop is, veelal in de vorm van pralines.

Eten en drinken in Antwerpen

Vlamingen zijn echte Bourgondiërs en in Antwerpen is het dan ook goed eten en drinken. De ligging aan de Schelde zorgt voor voldoende visaanvoer: oesters en vooral mosselen zijn volop verkrijgbaar in de vele grote en kleinere restaurants die je overal in de stad aantreft. Een stedentrip naar Antwerpen biedt in voorjaar, zomer, maar ook nog ver in het najaar de mogelijkheid te genieten van heerlijke terrasjes, onder anderen op het plein tegenover de kathedraal, de Grote Markt met het indrukwekkende stadhuis en de Groenmarkt.

Praktische informatie over Antwerpen

Taal

De officiële talen in België zijn het Nederlands, het Frans en het Duits.


Geldzaken

België heeft als betaalmiddel de Euro. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.


Visum en paspoort

Voor België heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.


Vaccinatie

Voor België zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.


Elektriciteit

De netspanning in Andorra is 230 volt.


Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.


alarmnummer

Wanneer je in België bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het alarmnummer 112. Nadat je hebt verteld wat de omstandigheden zijn word je doorverbonden met de juiste instantie.


Fooien

Hoewel bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening is inbegrepen is de richtlijn voor het geven van een fooi ongeveer 5% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.


Reisadvies

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/belgie


Kraanwater

Het kraanwater in België is veilig te drinken.