Last Minute Lesbos

Houd jij van groen, bergen én zee? Van een fraaie kustlijn en ruige bergen tot twee binnenzeeën en uitgestrekte bossen; Lesbos heeft het allemaal. Dit op twee na grootse eiland van Griekenland staat bekend als een heus natuurparadijs. De flora en fauna worden gerekend tot de rijkste ter wereld. In het voorjaar laat Lesbos zich het beste omschrijven als één grote tuin vol rozen, tulpen, orchideeën en vele kruiden. Dit trekt vele vogels, vlinders en libellen aan. De bevolking leeft er nog vrij traditioneel. Zo blijft het prachtige landschap behouden. Met een last minute naar Lesbos heb je een ‘groen ticket’ in handen!

Vakanties op Lesbos (0)

De temperatuur

Lesbos en cultuur

De geschiedenis van Lesbos brengt ons terug naar ongeveer 3000 voor Christus. Deze periode staat bekend als de tijd van Troje I. In die tijd leefde het mediterrane volk op de vele eilanden in de Egeïsche Zee. Het bloeiende Lesbos trok snel bezetters aan. In de afgelopen eeuwen is dit Griekse eiland door vele volken bezet. Dat zie je terug in de cultuur; de nederzettingen uit de bronstijd liggen naast tempelresten uit de oudheid omgeven door Romeinse aquaducten, Turkse moskeeën én Byzantijnse kloosters. De inwoners van Lesbos koesteren hun rijke geschiedenis. Elke week organiseren ze wel een offerfeest of bijvoorbeeld een paardenrace. Natuurlijk draagt men dan klederdracht.

Winkelen en uitgaan op Lesbos

Vooropgesteld, een last minute naar Lesbos staat niet gelijk aan een vakantie naar een Spaanse bestemming. Hier tref je géén winkelketens aan. Lesbos onderscheidt zich door een aaneenschakeling van kleine badplaatsjes. Molivos is hiervan een goed voorbeeld. In dit pittoreske stadje – dat tegen een heuvel is aangebouwd – vind je vele leuke winkeltjes, gezellige barretjes en kleine restaurants. Het gebied rondom de haven is een aanrader! Jongeren zullen zich prima vermaken in de omgeving van Petra. Dit stadje huisvest voldoende uitgaansmogelijkheden. Ook vinden er leuke activiteiten plaats op het strand.

Eten en drinken op Lesbos

Als je het aan een Griek vraagt, dan steekt de keuken van Lesbos met kop en schouders boven die van de andere eilanden uit. Het feit dat je hier zo lekker – én gevarieerd – kunt eten heeft vast te maken met de rijke natuur. De ingrediënten liggen voor het oprapen! Ook proef je de invloeden van de vele bezetters; vooral de Turken hebben hun sporen nagelaten in de keuken van Lesbos. Verder wordt dit eiland geroemd om de heerlijke olijfolie. Binnen de Europese Unie geniet deze olie het predicaat ‘product met beschermde geografische aanduiding’. Ook de ouzo vloeit rijkelijk. De bewoners van Lesbos produceren tientallen soorten ouzo.

Praktische informatie over Lesbos

Taal

De officiële taal in Griekenland is het Grieks. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.


Geldzaken

Griekenland heeft als betaalmiddel de Euro. In de toeristische gebieden worden creditcards bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten is vrij groot.


Visum en paspoort

Voor Griekenland heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.


Vaccinatie

Voor Griekenland zijn er geen verplichte en geen aanbevolen vaccinaties.


Elektriciteit

De netspanning in Griekenland is 230 volt.


Tijdsverschil

In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland.


alarmnummer

Wanneer je in Griekenland bent en jij of anderen in je omgeving in nood verkeren kun je gebruik maken van het algemene alarmnummer 112. Je kunt ook gebruik maken van de volgende nummers voor politie: 100, ambulance: 166 en brandweer: 199.


Fooien

De richtlijn voor het geven van een fooi is ongeveer 10% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.


Reisadvies

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/griekenland


Kraanwater

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland veilig te drinken. Bij twijfel kun je water uit flessen gebruiken.