Logo

Er zijn dingen waar ouders vrolijker van worden dan van het vooruitzicht van een vlucht met baby’s en kleine kinderen – en terecht. Daarom zijn deze tips een must read voor first time én frequent flying ouders.

Om je uit de droom te helpen: vliegen met baby’s of peuters zal nooit écht leuk worden. Maar dan nu het goede nieuws: het is lang niet zo erg als je denkt! Luchtvaartmaatschappijen, stewards en stewardessen doen er nagenoeg alles aan om het kinderen én hun ouders zo veel mogelijk naar de zin te maken. En anders hebben wij ook nog wel wat goede tips om het plezier aan boord te vergroten.

Ziehier een viertal prangende en praktische vragen én antwoorden over vliegen met baby’s en kleine kinderen.

Let op: luchtvaartmaatschappijen hanteren niet allemaal dezelfde regels. Check dus voor vertrek altijd de regels van de maatschappij waarmee je vliegt.

Om maar meteen met een kopzorg van veel ouders te beginnen...

1. Tot waar mag je de buggy meenemen?

Het antwoord: behoorlijk ver, namelijk tot aan de gate. Je geeft de opvouwbare buggy (een zogenoemde ‘paraplubuggy’) pas bij de gate af en krijg je ’m vrijwel meteen na de landing weer terug. Vaak staan ze al klaar in de slurf zodra je het vliegtuig uitloopt, en anders bij de bagageband. Een kinderwagen à la Joolz of Bugaboo wordt bij de check-in balie ingenomen.

2. En mag de maxi-cosi mee het vliegtuig in?

Voor kinderen tot 2 jaar betaal je alleen administratiekosten. Dat betekent echter ook dat ze geen eigen stoel hebben. Met andere woorden: geen plek voor de maxi-cosi, vooraf inchecken dus. Word je ongelukkig bij de gedachte van je baby de hele vlucht bij je op schoot, dan is het een verstandig idee alsnog een ticket voor je kind te kopen. De maxi-cosi mag dan wel mee, en bij sommige maatschappijen is het dan zelfs verplicht.

- Tekst gaat hieronder verder -

3. Wat mag je aan eten en drinken voor baby’s meenemen?

Vrijwel alles! Halfbevroren fruithapjes, een halve liter afgekolfde melk, geraspte kaas: het mag allemaal mee in je handbagage. Flesjes worden desgewenst opgewarmd (au bain-marie weliswaar, aan magnetrons doen ze niet in vliegtuigen).

4. Wat is nog meer handig om mee te nemen?

Voor baby’s vooral genoeg luiers en babyvoeding! Veel mensen denken dat cabinepersoneel dat standaard aan boord heeft – helaas. En een extra setje kleding voor geval van spuugescapades en/of vertraging, bijvoorbeeld.

De cabinedruk wordt langzaam opgebouwd vanaf het moment dat de deuren dicht gaan, de baby of peuter kan dan dus last hebben van zijn oren. Dit geldt ook voor het moment van opstijgen en dalen. Om de oortjes te klaren is het goed om de kleine slikbewegingen te laten maken – dit kan makkelijker met een speentje of iets te drinken. Bij peuters kan bijvoorbeeld een snoepje ook goed werken. Een andere tip is om cups met vochtige doekjes op de oren te drukken. Afhankelijk van de drukte en het moment kan het cabinepersoneel je daar aan helpen (niet altijd dus).

Fijne vlucht!

Ontmoet de blogger

Inge

Inge

Journalist Inge (37) ontdekt, dankzij een onuitputtelijke nieuwsgierigheid én een diepgewortelde angst voor verveling, altijd de leukste nieuwe plekken.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.