Logo

Terwijl iedereen met een iets te vrolijk laat-die-vakantie-maar-beginnen-humeur z’n koffer van de bagageband pakt, blijf jij glazig staren naar Het Luik. Want waar blijft jóúw ruimbagage? Na een tergend lange poos wachten dringt het opeens door: Je. Koffer. Is. Niet. Meegekomen. Een donkere wolk trekt over je heen en je schreeuwt wanhopig naar boven... Zonder gekheid, het kwijtraken van ruimbagage kan iedereen overkomen. Vijf tips om dat schrikbeeld wat minder erg te maken.

1. Hallo handbagage

Het is nooit leuk om je perfect ingepakte koffer te verliezen, maar het is net even wat minder erg als je de belangrijkste spullen gewoon bij je hebt. En dan is je redder in nood: de handbagage. Zorg ervoor dat je je telefoon, belangrijke documenten (paspoort!), portemonnee en, mocht je ze gebruiken, medicijnen bij je draagt. Ook een tandenborstel en een setje schoon ondergoed zijn geen overbodige luxe voor de survivalmodus. Check van tevoren de regels voor vloeistoffen en het maximaal aantal kilo’s dat je mag meenemen.

2. Eén voor jou, één voor mij

Ga je met z’n tweeën (of meer) op reis? Verdeel dan wat spullen over de ruimbagagekoffers. In allebei een setje zwemkleding, weer dat schone ondergoed, een telefoonoplader, toiletspullen... Je moet namelijk wel écht veel pech hebben om meerdere koffers kwijt te raken. En hé, het is best grappig om een keer in de kleding van je medereiziger te moeten lopen, toch?

3. Op het vliegveld: stickers plakken

Tussen de regels door lees je dat je die zoekgeraakte koffer binnen een paar dagen weer in de armen kunt sluiten – en dat is gelukkig vaak ook zo. Tenminste, als je zelf de juiste acties onderneemt. Controleer allereerst bij het inchecken of de bagagesticker op je vliegticket de juiste info bevat. Behalve dat je koffer door de sticker makkelijk op te sporen is, kun je ook bewijzen dat het echt om jouw bagage gaat. Plak voor de zekerheid ook je gegevens (bijvoorbeeld met een grote sticker) aan de binnenkant van de klep van je koffer. Mocht je koffer in een extreem geval zijn label kwijtraken, dan zien ze meteen je persoonlijke gegevens als ze je koffer openen.

- Tekst gaat hieronder verder -

4. Aangeven die handel

Zodra je zeker weet dat je koffer echt niet is langs komen rollen en je drie keer het hele vliegveld (inclusief loket voor zoekgeraakte koffers) hebt doorgespit, neem dan zo snel mogelijk contact op met de luchtvaartmaatschappij – de meeste hebben een eigen servicebalie – en vul een PIR (Property Irregularity Report)-formulier in. Hiermee dien je een klacht in, gaat de maatschappij op zoek naar je koffer en brengt-ie ’m, als het even meezit, zo snel mogelijk naar je vakantieadres.

5. Bewaar bonnetjes

Het is gebruikelijk dat maatschappijen de kosten voor essentiële benodigdheden op je reisbestemming (zoals toiletspullen en kleding) vergoeden totdat je je bagage terug hebt. Bewaar de bonnetjes dus goed! Deze heb je nodig om je vergoeding te krijgen van de luchtvaartmaatschappij. Als je koffer nooit meer terugkomt, heb je recht op een nog grotere schadevergoeding. Het kan de moeite waarde zijn om vooraf ook je reisverzekering te checken om te zien welke vergoeding zij bieden. Kom je er niet uit met de luchtvaartmaatschappij en heb je jouw reis bij een reisorganisatie geboekt, dan kun terecht bij de reisorganisatie.

Bonustip: Travel Light Bagageservice

Je kunt er ook van tevoren voor kiezen om je bagage direct naar je hotel te laten sturen – dan hoef je zelf niet te zoeken, wachten en slepen op het vliegveld. Als dat niet heerlijk klinkt!

Ontmoet de blogger

Eline

Eline

Op elke plek en in ieder mens is iets moois te ontdekken, vindt Eline (25). Klinkt zoetsappig, maar die instelling levert haar wel fijne, bijzondere verhalen op.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.