Logo

Steeds ruzie om de iPad of rijst de verveling de pan uit? Ga terug naar je kindertijd: dit zijn de alternatieven om de lange autoreis – of je nu met je gezin bent of zonder kinderen – toch aangenaam en gezellig te houden.

Onopvouwbare wegenkaart

Weet je nog, dat je in het holst van de nacht je warme bedje uit werd getrokken en met je pyjama en al de auto in moest? Daar zat je dan tussen je broertjes en/of zusjes op de achterbank. Ondertussen kon je je amper bewegen doordat de auto helemaal volgepropt was met bolletjes pindakaas, bekers drinken, knutselspullen, noem het maar op.

Op je schoot lag een dienblad met zo’n pittenzak eronder, zodat je de hele weg lekker kon tekenen. Voorin zaten je ouders met een thermoskan gevuld met koffie en een onopvouwbare wegenkaart. Was het gezellig? Allesbehalve... Na een halve dag in een véél te warme auto en het casettebandje voor de honderdste keer herhaald, was je er he-le-maal klaar mee. Gelukkig hadden je ouders altijd genoeg ideeën voor de spelletjes die jullie konden spelen om de rit toch nog vol te houden. Komen je nostalgische gevoelens al boven? Lees dan door, want wij hebben de leukste 12 spellen voor je op een rijtje gezet.

1. Ik ga op vakantie en ik neem mee

We beginnen met een toepasselijk spel, al speel je dit natuurlijk als je koffers al lang en breed zijn ingepakt. Leuk voor iedereen met een goed geheugen of voor mensen die het juist willen trainen. Begin met de zin met ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee’ en voeg vervolgens een voorwerp eraan toe. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee: een opblaasflamingo’. Hiervoor geldt: hoe gekker hoe beter en hoe lastiger te onthouden. Tot je iets krijgt als: ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee: een opblaasflamingo, een discobal, een kokosnoot, een aardappel, een winterdekbed, een uitklapbaar bijzettafeltje, een kamerplant, een chai latte, een vouwfiets… Net zo lang tot iemand een voorwerp vergeet, daarna begint het spel weer van vooraf aan. Ook een goede manier om erachter te komen wat jij bent vergeten in te pakken…

2. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

De absolute klassieker van dit rijtje. Iedereen, maar dan ook iedereen, móét dit spel herkennen. Het wordt al generaties lang gespeeld, heeft geen enkele voorbereiding nodig en is pérfect voor in de auto. Een van de familieleden neemt een voorwerp in zijn/haar hoofd dat zichtbaar is in de auto. Dan spreekt-ie de magische zin uit: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is… ’ De rest van de bemanning probeert te raden wat de ander in z’n hoofd heeft. Simpel? Dat valt flink tegen. Het heet niet voor niks: Ik zie ik zie wat jij niet ziet. Dat klinkt opeens zo gek nog niet.

3. Kentekenwoordspel

Het vermaak ligt op straat. Het enige dat je nodig hebt, zijn veel auto’s. Onderweg? Check! Door sommige komische lettercombinaties op kentekenplaten, kan het heel vermakelijk worden. Moet je al grinniken bij de gedachten dat je een auto voorbij ziet rijden met het kenteken: BO-ND-O7 of 3-ANW-B6? Variant: breid je rekenvaardigheden uit. Degene die de cijfers op een kentekenplaat het snelst foutloos bij elkaar heeft opgeteld, heeft gewonnen. Is dit te makkelijk? Speel dan alleen met kentekenplaten uit een bepaald land of van een auto met een specifieke kleur, ideaal voor betweterige pubers.

4. Geen ja, geen nee

Een van de makkelijkste spellen uit dit rijtje, maar zeker niet de saaiste. Gewoon een gesprekje voeren met je medereiziger(s). Als je tijdens het gesprek ‘ja’, ‘nee’ of ‘uhm’ zegt, ben je af. Sounds easy? Valt toch tegen, deze woorden zijn sneller gezegd dan je denkt. Als je niet weet waar je gesprek over moet gaan, kun je er ook een vraag-antwoordspel van maken. Een persoon stelt de vragen en de ander probeert op de juiste manier antwoord te geven. Zodra het fout gaat, wissel je van rol. Nog steeds te makkelijk? Vergroot dan het aantal verboden woorden en voor je het weet durf je niks meer te zeggen. Lekker rustig.

5. Rode auto’s tellen

We laten de nostalgie nog even doorborrelen en komen aan bij de volgende klassieker: auto’s tellen. In dit geval specifiek de rode exemplaren, maar je kunt natuurlijk elke willekeurige kleur nemen. De naam zegt al genoeg: gewoon het aantal rode auto’s tellen die je onderweg ziet. Je kunt een notitieblok gebruiken om te turven of gewoon hardop tellen. Om het spelletje wat spanning te geven, kun je er een tijdslimiet aan verbinden. Wie dan de meeste rode auto’s heeft geteld binnen – zeg – een kwartier, is de winnaar. De pubervariant van dit spel is elkaar een klap verkopen bij het zien van een gele auto, maar deze raden wij af, zeker als je 17 uur met elkaar in de auto zit.

- Tekst gaat hieronder verder -

6. Dierenslang

De jongste in het gezelschap begint en noemt een dier, bijvoorbeeld een koala. Met de laatste letter van het vorige woord, in dit geval de a, moet een nieuw dier worden genoemd, met de a als beginletter, zoals een antilope. Daarna volgt bijvoorbeeld: ezel, luipaard, dwerggans, salamander, rode panda, enzovoort. Zo ga je de auto rond, totdat er iemand is die geen dier meer kan opnoemen. Dat is de eerste afvaller. Het spel eindigt als er één iemand over is. Natuurlijk kun je landen, bekende Nederlanders, planten of tv-programma’s als onderwerp nemen. Plak er, om meer stress te creëren, een tijdslimiet van 10 seconden aan, zodat je zo snel mogelijk iets moet roepen. Dit levert uiteraard een paar dieren op die nog niet in de dierenencyclopedie staan beschreven.

7. Achterbankbingo

Voor sommigen misschien een onbekend spel, maar dit móét je een keer gespeeld hebben. Iedereen, behalve de persoon achter het stuur, krijgt een bingokaart. Je kunt van tevoren zelf een in elkaar knutselen of er eentje van internet plukken. Op deze kaart zijn dingen afgebeeld die je onderweg kunt tegenkomen, zoals een wegrestaurant, windmolen, auto met vouwwagen of een spookrijder. Wie als eerste alles op zijn kaart heeft doorgestreept heeft, juist… Bingo!

8. Samengesteld verhaal

We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog (lang) niet helemaal… Ondertussen zijn we al bijna op de helft van deze reis, maar ondanks de tot nu toe opgenoemde spellen is de verveling weer toegeslagen. En wat is er beter dan dit aan te pakken met een spelletje vol fantasie en teamwork. Het doel is om samen met je medepassagiers een verhaal te maken. Omstebeurt zeg je een zin (of een woord) en al deze zinnen (of woorden) moeten samen een geheel vormen. Vaak gaan dit soort verhalen alle kanten op, en voor je het weet hebben jullie samen een succesvolle trilogie geschreven.

9. Wie ben ik?

Het volgende spel bestaat in alle soorten en maten en kan gespeeld worden met een bordspel (Wie is het), door briefjes op het voorhoofd te plakken of gewoon door iemand in je gedachten nemen. Het originele spel gaat als volgt. Iemand neemt een persoon in zijn hoofd en de andere moeten raden wie of wat hij/zij is door allerlei vragen te stellen. Het antwoord op de vragen mag alleen ‘ja’ of ‘nee’ zijn. Degene die het raadt, is als volgende aan de beurt. Als je dit spel met meerdere mensen wilt spelen en papier tot je beschikking hebt, kun je de briefjes voor elkaar schrijven en ze met wat spuug (ieeew) of wat plakband op je voorhoofd plakken (of neem gewoon post-its). In dit geval bedenk je dus voor elkaar wie die persoon is en je moet raden wat er op je eigen hoofd is geplakt. Kom maar door met die Ariana Grande’s en Ed Sheerans.

10. Gatenkaraoke

Speel dit spel vooral voordat je de grens over rijdt en de Nederlandse radiostations uit de lucht verdwijnen. Het is namelijk cruciaal dat je de liedjes kent. Als er een leuk liedje voorbijkomt, is het belangrijk dat iedereen lekker hard mee zingt. Opeens zet een van de ouders het geluid uit en dan is het de bedoeling dat je net zo hard door blijft zingen als daarvoor. Zodra het geluid weer aangaat, moet je precies op dezelfde plek in het nummer weer invallen. Voor je het weet, hebben jullie je eigen carpoolkaraoke.

11. Fileflirten

Het beste spel voor in de file: zwaaien naar medeweggebruikers. Als er teruggezwaaid wordt, krijg je een punt. Een spel vol gegiechel en gebloos, want het is flink ongemakkelijk als mensen niet terugzwaaiden maar je later wel weer naast ze in de file staat. Trek een gekke bek om bonuspunten te verdienen of werp een handkusje. Krijg je die retour, dan ben je de winnaar voor de rest van de vakantie.

12. Tunnelspel

Het slimste spel waar ouders mee kunnen komen en vaak ingezet na de ietwat luidruchtige spelletjes, zoals het fileflirten. Roep vanaf de bestuurdersstoel: ‘Elke keer als we door een tunnel rijden moeten we allemaal stil zijn tot we er weer uit rijden.’ Ideaal om wat rust in de auto te creëren. Degene die als eerste giechelt of een ander geluid maakt, is af. Sommige families spelen dit spel met het inhouden van je adem, maar probeer dat maar eens bij de Gotthardtunnel…

Goede reis!

 

Icons made by Flaticon.com

Ontmoet de blogger

Joske

Joske

Joske (22) is allergisch voor sleur en staat altijd open voor een nieuw avontuur. Of dat nu in Nederland of ergens ver daarbuiten is: ze wil alles doen en beleven.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.