Logo

Weinig dingen zijn zo leuk als voorpret voor de vakantie. De weersvoorspelling bekijken (hoera, elke dag mooi weer!) en mijmeren over een wijntje op het terras als de kinderen heerlijk rozig liggen te slapen. Er is alleen één ding waar de meeste ouders vóór vertrek niet bepaald naar uitkijken: de vliegreis.

We zouden liegen als we zeggen dat vliegen met jonge kinderen de allerleukste bezigheid is, maar laten we vooral niet overdrijven: het valt best mee. Ook al is Inge (37) geen expert, na meerdere – ook intercontinentale – vluchten met haar inmiddels driejarige dochter, heeft ze wel enige autoriteit en een schat aan ervaring verzameld. Aangevuld met tips van andere moeders met de nodige vlieguren achter hun naam, komt ze tot een fijne survival guide.     

1. Oog te allen tijde relaxed, lieve ouders

Vaak zijn niet de kinderen het probleem, maar hun ouders. Oké, vooruit: de moeder. Let er maar eens op als je in een vliegtuig zit: kinderen zijn vaak best wel rustig, maar worden door hun zenuwachtige moeder ‘opgejut’. Kinderen voelen spanning van hun ouders meteen, daarom is het zo belangrijk dat mama altijd rustig en ontspannen oogt: dat straalt zo lekker af op de kinderen.

 

2. Neem snacks mee – véél snacks

Er zijn vast mensen die hun pedagogische bedenkingen hebben bij deze feeding-strategie, maar feit is dat het eigenlijk altijd werkt. Voor de vorm kun je nog beginnen met appels, wortels en ander semiverantwoord spul, voordat je overgaat op de minder biologische varianten. Tip: probeer wel een overdaad aan suiker te voorkomen, om voor de hand liggende redenen.

 

3. Paai je medepassagiers 

Het is een bekende truc (ja echt): briefjes schrijven voor passagiers op de rijen voor en achter het gezin. ‘Lieve meneer of mevrouw, mijn dochter is echt een ontzettend leuk kind maar ik kan helaas niet garanderen dat ze dat de hele vlucht volhoudt. Voor het geval het niet zo is: sorry!’ Het is geen vrijbrief voor je kinderen om non-stop de boel af te breken, maar je weet wel dat je op iets meer compassie van medepassagiers kan rekenen.  

 

4. Van de borst naar de fles en de speen – en weer terug

Bij het stijgen en landen neemt de druk op de oren van baby’s toe. Gevolg: au. Gelukkig is er een relatief makkelijk medicijn tegen zielige, pijnlijke baby-oren, namelijk: sabbelen en slikken. De keuze is reuze: borst, fles en speen kunnen allemaal ingezet worden.   

 

5. Laat kinderen hun eigen handbagage inpakken

Natuurlijk loop je hierbij het risico dat er allerlei ondingen meegezeuld worden, maar het werkt. De selectie van wat er wel en niet mee in de ‘vliegtuigtas’ mag, is een heel proces op zich. Eenmaal in het vliegtuig is het altijd dikke pret, want in de tas zit zomaar al het favoriete speelgoed, hoera!

 

6. Luiers, natte doekjes, extra kleren en vooruit, nog meer natte doekjes

Zeker als kinderen nog jong zijn geldt: een mens kan nooit genoeg natte doekjes bij zich hebben. Dat geldt ook voor luiers en extra kleren (ook als kinderen al zindelijk zijn, en een extra shirt voor jezelf inpakken kan ook geen kwaad) voor de typische ‘je weet maar nooit-situaties’. Op een van de eerste intercontinentale vluchten van mijn dochter presteerde ze het om maar liefst zeven keer (geen grap) over te geven.   

 

7. Laat de ‘piloot’ af en toe inbellen

Hiervoor moeten je kinderen wel enig ontzag hebben voor autoriteit, maar bij de mijne werkt het als een malle. Wanneer kinderen weigeren op hun stoel te zitten/hun gordel om te doen/het tafeltje in te klappen, belt de ‘piloot’ zogenaamd in op de afstandsbediening van de tv-set of de mobiele telefoon van mama, want haar nummer blijkt-ie op magische wijze te hebben. En hij deelt mee dat als ze nu niet gaan zitten/hun gordel omdoen/het tafeltje inklappen, het vliegtuig helaas niet verder kan vliegen. Sommige ouders spreken over de ‘vliegtuigpolitie’, maar dat klinkt meteen weer zo agressief.

- Tekst gaat hieronder verder -

8. Heb schijt aan alles en iedereen (inclusief je kinderen)

Alle verontschuldigende briefjes en nederige, ‘sorry’-blikken ten spijt, zijn er onherroepelijk mensen die zich op een gegeven moment aan je kroost irriteren. En terecht, jij hebt er zelf inmiddels ook schoon genoeg van; die laatste driftbui kon je er net niet bij hebben. Maar hey, we hebben zeker nog anderhalf uur te vliegen en ik weet het verder ook even niet meer. Kortom: het spijt me, maar ook weer niet, want ik heb nu even compleet schijt aan jullie geïrriteerde blikken en die kinderen ga ik nu echt ook even niet meer proberen bij elkaar te rapen.

9. If all else fails: driewerf hoera voor de iPad

Wat zouden we zonder dat ding moeten? Echt waar, bij ons gelden thuis redelijk strikte regels rondom schermtijd, maar die worden in de lucht allemaal zonder pardon overboord gegooid.    

 

10. En ook nog...

Dan hebben we het nog niet eens gehad over verschillende spelletjes die je aan boord kunt doen (‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, vakantieboeken met spelletjes, kleurplaten en stickers) evenals de optie om een aantal bescheiden cadeautjes mee te nemen die kinderen om de zoveel tijd mogen openmaken.

 

Ontmoet de blogger

Inge

Inge

Journalist Inge (37) ontdekt, dankzij een onuitputtelijke nieuwsgierigheid én een diepgewortelde angst voor verveling, altijd de leukste nieuwe plekken.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.