Logo

Sleur, bore-out, winterdip? Niet dit jaar. Een vakantie doet wonderen voor de mens – als je het goed doet, tenminste. Met deze tips haal je het beste uit die reis én jezelf.

1. Plan een reis

Regelmatig op reis gaan is hartstikke goed voor je, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Zo heb je minder kans op een depressie en een hartaanval en slaap je beter dan wanneer je altijd maar doorgaat. De ideale en gezonde manier dus om even die sleur te doorbreken en vakantiedagen op te nemen. Een goed verhaal om bij je werkgever mee aan te komen, toch?

2. Kies voor een actieve vakantie

Op een vakantie spaar je ervaringen, en dat is waar we gelukkig van worden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ervaringen ons een groter geluksgevoel geven dan spullen. Die nieuwe auto is helemaal niet meer zo leuk als je 'm eenmaal moet stofzuigen en die winterjas maakte je vooral blij toen je 'm kocht – terwijl we de ervaring van een reis níet zat raken. Boek dus een vakantie waar je niet alleen maar op een strandbedje ligt, maar er ook veel op uit gaat: die zal je het meeste geluk opleveren op de lange termijn. Een wintersport, een actieve vakantie in Kroatië, een retourtje Senegal: doe ervaringen op en maak herinneringen.

3. Maak voorpret

Minstens zo belangrijk als de vakantie zelf is de voorpret. Een paar weken van tevoren zit je helemaal in de gloria achter je bureau, omdat je jezelf al door de bergen ziet fietsen of de zee in ziet rennen – terwijl de reis nog moet beginnen. Maak die voorpret dus extra groot! Lees blogs over je bestemming, verzamel alle plekken die je wilt zien, maak een uitgebreide paklijst en doe op tijd je inkopen. Voorkomt ook weer stress op het laatste moment.

- Tekst gaat hieronder verder -

4. Relax, ook als er dingen misgaan

Koffer kwijt op het vliegveld? Muggen die je 's nachts wakker houden? Irritant, maar uiteindelijk is er voor alles een oplossing. Volgens psycholoog Ap Dijksterhuis is het heel goed voor je om teruggeworpen te worden op zulke eenvoudige dingen – dan word je namelijk gedwongen om in het nu te leven, en dat maakt gelukkig. Wees dus maar iets minder onaardig tegen die muggen de volgende keer.

5. Vergelijk je reis niet met die van anderen

Ook sociaal gezien is reizen goed voor ons. We vergelijken dit namelijk minder met anderen en het maakt ons dus ook minder snel jaloers. Geef toe: heb je net een nieuwe auto gekocht, maar rijdt de buurman met een nog duurdere en mooiere variant de straat in, dan maakt dat je glimlach toch net wat minder breed. Terwijl het je niet zoveel uitmaakt wanneer je buurman vertelt over zijn reis waarbij hij net wat meer heeft gedaan dan jij. Jouw eigen ervaring pakt niemand je meer af!

6. Praat erover

Hoe leuk is het om op een verjaardag te ontdekken dat degene naast je óók de Costa Dorada heeft bezocht of ook in een adult only-hotel is geweest? Gesprekken over ervaringen worden hoger beoordeeld dan gesprekken over materiële zaken, zo blijkt. Lekker blijven praten over je avonturen dus.

Ontmoet de blogger

Eline

Eline

Op elke plek en in ieder mens is iets moois te ontdekken, vindt Eline (25). Klinkt zoetsappig, maar die instelling levert haar wel fijne, bijzondere verhalen op.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.