Logo

Net als je denkt dat je een stukje hemel op aarde hebt ontdekt, komen er tachtig bussen aanrijden vol toeristen met iPads en selfiesticks in de aanslag. Huilen. Maar niet lang. Want uiteindelijk blijkt de wachtrij (en vaak ook het geld) het meer dan waard te zijn. Deze 9 spots vergeet je van je hele leven niet!

1. Al Khazneh, Jordanië

In 2009 was een opdracht bij Wie is de Mol: maak een foto van Al Khazneh zonder dat er een toerist op te zien is. Onmogelijk met duizenden bezoekers per dag, missie mislukt dus, voor de groep. Maar ja, geef de toeristen eens ongelijk: de tempel is beeldschoon, behoort sinds 2007 tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen en extra bijzonder omdat-ie gewoon bijna z’n tweeduizendste verjaardag viert. Bucketlist-dingetje dus.

2. Trolltunga, Noorwegen

In je eentje zit je op de punt van een rots en kijk je uit over een gigantisch fjord. Je hoort alleen het suizen van de wind en het stromende water... En het gekakel van de meterslange rij toeristen achter je. Want ja, er zijn er meer die dit unieke plekje 700 meter boven het meer Ringedalsvatnet hebben ontdekt. Dat zen-momentje was leuk voor een paar seconden... Gelukkig hebben we de foto’s nog. 

3. Mezquita, Córdoba, Spanje

Als je even naar boven tuurt in de Mezquita, weet je een beetje hoe Escher – je weet wel, van die kunst waar je de diepte niet van snapt – op zijn ideeën kwam. De Spaanse schone was eerst een moskee, daarna een kathedraal, wat het nog steeds is. Ingewikkeld verhaal, kom maar gewoon kijken, bijvoorbeeld als je aan de Costa del Sol verblijft. Tip: neem zeker als je in juli of augustus gaat een flesje water mee, dat kun je tussen de toeristen in het bloedhete Córdoba wel gebruiken.

4. Masai Mara National Reserve, Kenia

Masai Mara is Afrika zoals je het je voorstelt, met giraffes aan de horizon en chillende leeuwen onder een boom. Tussen het natuurschoon rent Freek Vonk achter een slang aan – of is het een boomstam? – en trekken de safari-jeeps voorbij. Mocht je geld over hebben, dan is zo’n tourtje savanne in Kenia toch echt een must. Hijs jezelf maar snel in zo’n sexy beige bodywarmer en vergeet je verrekijker niet.

5. Tikal, Guatemala

Alsof je elk moment Baloe uit Jungle Book kunt tegenkomen bij Tikal, midden in de jungle van Guatemala. In dit ruïnedorp met stenen tempels, pilaren en trappen woonden vroeger de Maya’s. Tot halverwege de negentiende eeuw wist geen mens van de ruïnes af. Dat is nu wel anders: toeristenbussen rijden af en aan. En jij zit daar gewoon lekker bij.

6. Grand Bazaar, Istanbul, Turkije

De zoete geur van baklava en thee met af en toe een vlaag kebab, de glimmende waterpijpen en sandalen en tassen in alle kleuren van de regenboog: in de Grand Bazaar weet je wel wat je met je overige Turkse lira’s aan moet. Gelukkig is er genoeg prullaria te koop om iedere Istanbul-vakantieganger blij te maken.

7. Versailles, Frankrijk

Die Lodewijk XIV was er eentje. Om zijn ego genoeg ruimte te geven, bouwde de Zonnekoning een paleisje met een bescheiden 1300 kamers net buiten Parijs. In de Spiegelzaal hangen 357 spiegels aan de wand en in de tuin kom je 400 sculpturen en 1400 fonteinen tegen. Als je tenminste de moeite neemt om rond de toeristen te slalommen en elke hoek te zien.

- Tekst gaat hieronder verder -

8. Angkor Wat, Cambodja

Zo onnozel als de naam klinkt, zo indrukwekkend ziet het grootste religieuze monument ter wereld, Angkor Wat, eruit. Met een metershoge palmboom aan beide kanten is-ie bijna net zo symmetrisch als de Taj Mahal. Flaneer tussen de eeuwenoude tempels waar vroeger koningen en goden hun scepter zwaaiden – en nu de toeristen met hun heuptasjes.

9. Meteorakloosters, Griekenland

Over goden gesproken: de Olympus Rivièra was bakermat van de twaalf Griekse goden (ja inderdaad, Zeus en Aphrodite, en zo). En dat is te merken: het is een waar paradijs met zandstranden, idyllische dorpjes en goed eten op elke straathoek. Absolute must go zijn de Meteorakloosters, middeleeuwse kloosters gebouwd op rotspilaren. Op de Akropolis na de populairste bestemming van heel Griekenland en niet zonder reden: de zwevende kloosters zijn niet te filmen zo prachtig.

Ontmoet de blogger

Eline

Eline

Op elke plek en in ieder mens is iets moois te ontdekken, vindt Eline (25). Klinkt zoetsappig, maar die instelling levert haar wel fijne, bijzondere verhalen op.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.