Logo

'Hoera, de winter komt er weer aan, ik was echt he-le-maal klaar met de zon' - said no one, ever. Dat stelt ons voor de volgende keuze: in een (koud en donker) hoekje huilen totdat over ruim een half jaar (!) de zon zich weer voorzichtig laat zien óf dit artikel lezen. En vooral: daarna als de wiedeweerga een vakantie boeken zodat je deze kerst in de zon viert.

Dan hebben we een zeer belangrijk detail nog niet eens vermeld: vrijwel al onderstaande bestemmingen liggen op niet meer dan vier tot zes uur vliegen van Nederland. Plus: er is sprake van een zeer bescheiden of geen enkel tijdsverschil. Met andere woorden: voordat je goed en wel twee films bekeken hebt, ben je er al – zonder jetlag!

1. Boa Vista, Kaapverdië

Boa Vista betekent 'mooi uitzicht' in het Portugees. Daar is geen woord aan gelogen: dit op-twee-na-grootste eiland van de Kaapverdische Eilandengroep is een heerlijke plek. Op ruim 400 kilometer ten westen van Senegal - een vlucht van ongeveer zes uur vanaf Schiphol - vind je een redelijk kleinschalig, authentiek vakantieoord waar de zon vrijwel het hele jaar schijnt. 

Vakanties naar Boa Vista >>

2. Gambia

Nog zo eentje die je zelf misschien niet in je top-3 had genoteerd, maar ook Gambia is een uitgelezen plek voor een zonnige kerst. Gambia is het kleinste land in Afrika en staat bekend als een van de meest gastvrije landen van het continent. Schrik niet: temperaturen van 30 graden zijn hier eind december eerder regel dan uitzondering. Zoek een van de vele afgelegen strandjes op en waan je alleen in je authentieke Gambiaanse paradijs. In zes uur vlieg je vanaf Schiphol in een rechte lijn naar de hoofdstad Banjul. 

Vakanties naar Gambia >>

3. Tenerife, Canarische Eilanden

Stap in, fasten your seatbelts en vier uur later land je op Aeropuerto de Tenerife Sur, het grootste en meest populaire eiland van de Canarische Eilanden. In december schommelt het kwik hier rond de 22 graden: een zeer aangename temperatuur om te toeven op een van de vele fijne stranden van het eiland. De veelzijdige omgeving is een lust voor het oog van natuurliefhebbers, maar ook liefhebbers van winkels, restaurants en het nachtleven worden op hun wenken bediend. Mocht je nog twijfelen, Zoë (van Moderne Hippies) is er net geweest en schreef een mooi reisverslag

Vakanties naar Tenerife >>

4. Marrakech, Marokko

Marrakech is een stad vol met traditionele Marokkaanse cultuur - tip: de souks in de Medina, de Koutoubia-moskee, het Bahiapaleis en de Ben Youssef Madrassa-school - maar tegelijkertijd heeft de tijd hier allesbehalve stil gestaan. Rooftopbars en hippe hotspots schieten in Marrakech als paddenstoelen uit de grond. Tel daarbij een heerlijk winterzonnetje en een temperatuur van 20 graden op, en je hebt je ideale winterse plek gevonden. 

Vakanties naar Marrakech >> 

5. Gran Canaria, Canarische Eilanden

Nog even terug naar de Canarische Eilanden, niet zonder reden een zeer populaire winterzon-bestemming van veel toeristen. Gran Canaria is namelijk niet alleen een fijne plek met heerlijke stranden en die altijd schijnende zon waar iedereen blij van wordt, maar heeft ook op het gebied van natuur veel te bieden. Met dank aan de vulkanische oorsprong van het eiland kun je vandaag de dag eindeloos wandelen door bergen, langs ravijnen, kraters of in de duinen. Tip: Parque Natural de Tamadaba. Lees ook het blog van Jan Heemskerk waarin hij Gran Canaria onder de loep neemt.

Vakanties naar Gran Canaria >>

6. Senegal

Senegal is misschien niet een strandbestemming waar je zelf als eerste aan zou denken. Zonde! Het land ligt namelijk op een luttele zes uur vliegen vanaf Schiphol, is nog niet door de massa ontdekt en het is er in december zo’n 28 graden. De ongerepte kust met haar prachtige stranden zullen je positief verrassen. En hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je op vakantie ook een dagje op safari bent geweest. Bienvenue au Senegal! (goed om te weten: Senegal is Franstalig). Ook leuk om te lezen is het reisverslag van Barts Boekje, wedden dat je enthousiast raakt.

Vakanties naar Senegal >> 

- Tekst gaat hieronder verder -

7. Marsa Alam, Egypte

Duik- en snorkelliefhebbers, opgelet: Marsa Alam ligt aan de Rode Zee en geldt als paradijs voor duikers. De uitgestrekte zandstranden, palmbomen en altijd zomerse temperatuur (gemiddeld 25 graden in december) laten raden waar je hier uitermate goed je tijd mee kunt vullen, maar vergeet zeker ook niet de tempels van Luxor of Khanais in de buurt van Marsa Alam te bezoeken!

Vakanties naar Marsa Alam >>

8. Ras Al Khaimah, Verenigde Arabische Emiraten

Van de zeven emiraten die samen de VAE vormen, zijn Dubai en Abu Dhabi de bekendste. Ras Al Khaimah is de ‘jongste’ van het span: de staat trad pas in 1972 tot de emiraten toe. Los van enkele heerlijke resorts aan de kust, staat toerisme hier nog in de kinderschoenen. Dankzij het heerlijke klimaat, de gastvrije mensen en de prachtige natuur - woestijn, bossen, bergen, mangroven en bergen - is de kans groot dat het ongerepte van Ras Al Khaimah over niet al te lange tijd iets minder ongerept zal zijn. Lees: now is the time. Voor deze laatste tip moet je weliswaar toch iets langer dan de beloofde 6 uur - een kleine 7 uur namelijk - vliegen, maar het is elke minuut waard. Corno bezocht het al voor ons, lees zijn verhaal als je meer wilt weten. 

Vakanties naar Ras al Khaimah >> 

Ontmoet de blogger

Inge

Inge

Journalist Inge (37) ontdekt, dankzij een onuitputtelijke nieuwsgierigheid én een diepgewortelde angst voor verveling, altijd de leukste nieuwe plekken.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.