Logo

Geen verkeerd woord over Domburg en Katwijk aan Zee, maar deze bijzondere stranden blazen je pas echt van je strandstoel. Zonnebril op je neus, koelboxje mee en chillen maar ­- vergeet je camera niet.

1. Maya Bay, Ko Phi Phi, Thailand

De Maya Bay in Thailand is een U-vormige baai midden in de Andaman Zee. Zie je jezelf al zitten: ónder je een parelwit strand, achter je een jungle en om je heen hoge rotsen met een doorkijk naar de open zee. Tip: kom vroeg op de dag, dan heb je dit rijk voor je alleen.

2. Calanque d’En Vau, Cassis, Frankrijk

De blauwer-dan-blauwe zee, de gigantisch hoge rotsen en het tropische klimaat: het is allemaal haast on-Europees, en tóch de realiteit hier op dit strand bij Cassis in het zuiden van Frankrijk. Een waar paradijsje, en zo dichtbij! Zet jezelf in een ligstoel met un vin blanc – het liefst op een dobberend bootje – en je kunt er de komende tijd weer tegenaan.

3. Navagio, Zakynthos, Griekenland

Het strand van Zakynthos ziet er van zichzelf al prachtig uit, maar is extra bijzonder door het aangespoelde scheepswrak midden op het zand. En nee, het is geen piratenschip en ook niet de Titanic, maar een handelsschip uit de jaren tachtig. Oké, wel met illegale goederen aan boord, dus er blijft een mythische sfeer omheen hangen. Gaaf materiaal voor foto’s en samen met het heldere water en rotsen eromheen de perfecte spot voor een heerlijke strandsessie.

4. Playa del Amor, Mexico

Ze noemen het ook wel het 'Verborgen Strand van Mexico', omdat je er echt niet zomaar komt: je moet er eerst voor door een tunnel zwemmen. En vervolgens neerploffen op het strand met een soort dak boven je hoofd. Handig, hoef je niet te zeulen met een parasol. Niet echt iets om een rits kinderen mee naartoe te nemen, eerder geschikt voor een romantische trip – het heet tenslotte niet voor niets Playa del Amor... Het ligt op de Islas Marietas, niet ver van Puerto Vallarta.

5. Shell Beach, Australië

Oké, vanaf een kilometer de zee inrennen of een potje strandvolleybal spelen is er misschien minder aantrekkelijk, maar met een ligstoel en goed paar teenslippers beleef je een behoorlijk relaxte dag op dit schelpenstrand in Western-Australië, 45km vanaf Denham. Het is er heerlijk rustig, je maakt er prachtige foto’s en het bouwen van een schelpenkasteel is een lekker creatieve uitdaging. Nog een bijkomend voordeel: er komt geen zand in je meegenomen lunch.

6. Ölüdeniz, Turkije

Op het fijne grind van het strand bij Ölüdeniz kun je wekenlang ongegeneerd zonnebaden, maar eigenlijk is het strand nog mooier als je het bekijkt vanuit de lucht tijdens een, jawel, paraglide-tocht! Het witte zand, de bergen en het kalme water (Ölüdeniz betekent letterlijk 'dode zee') zover je kunt kijken: het is een betoverend plaatje. En vooruit, ook op zeeniveau is er genoeg om je mee te vermaken. Zo kun je hier duiken, surfen en snorkelen en zijn er genoeg leuke tentjes om tot diep in de nacht te tafelen.

7. Pig Beach, Bahama's

Weer eens iets anders dan dolfijnen of schildpadden: op dit eiland in de Bahama's wonen zo'n twintig biggen! Je kunt met ze zwemmen, knuffelen, selfies maken en vriendjes worden. Wees niet bang voor een modderige kinderboerderijsfeer: het water is echt nog steeds kraakhelder en het zand idyllisch wit. Komen de varkens iets te dichtbij? Ook vanaf de boot kun je ze goed zien. Een trip boek je bijvoorbeeld vanaf Nassau.

8. Playa de Papagayo, Lanzarote

Zo exotisch als ‘ie klinkt, krijg je hem ook: Playa de Papagayo is met de kalme oceaan, het zachte zand en de immer blauwe lucht een van de beste opties om jezelf even op stand-by te zetten op Lanzarote. Ook het vulkaanlandschap van het Canarische Eiland móet je van dichtbij zien ­- dus probeer jezelf echt even die strandstoel uit te hijsen. Meer Lanzarote-tips lees je in de reportage van Jan Heemskerk

- Tekst gaat hieronder verder -

9. Sea Glass Beach, Fort Bragg, Verenigde Staten

Glass Beach bij Fort Bragg in Californië bestaat uit zogeheten strandglas, ontstaan doordat mensen jarenlang hun afval dumpten in zee. Tragisch natuurlijk, maar stiekem wel een heel bijzonder strand om naartoe te gaan. Glazen gladde steentjes in allerlei felle kleuren schitteren je tegemoet ­- het lijken net knikkers.

10. Spiaggia del Lido di Orrì, Sardinië

Eigenlijk is elk strand op Sardinië prachtig, maar Lido di Orri is extra fijn omdat de zee vanaf de kust heel lang ondiep blijft. Heerlijk om een beetje weg te drijven op je tompouce-luchtbed, stiekem een oogje dicht te doen – en snel weer uit je droom geholpen worden omdat de kinderen je omver duwen. Buon giorno!

11. Matira Beach, Bora Bora

Zeg nou zelf: als je tot je middel in het water staat en nog steeds al je tenen kunt zien, heb je weinig te klagen toch? En dan ook nog die wuivende palmbomen om je heen... Matira Beach ligt ongeveer letterlijk aan de andere kant van de wereld op Bora Bora en is wáánzinnig mooi. Ook de rest van het eiland is de moeite waard, met ongerepte natuur en leuke winkeltjes – maar we nemen het je niet kwalijk als je daar niet aan toekomt.

12. Playa de las Catedrales, Spanje

Hoe Playa de las Catedrales in de regio Galicië aan z'n naam komt snap je zodra je onder de rotsen doorwandelt: de gigantische bogen doen aan als een kathedraal en zijn behoorlijk overweldigend. Je kunt alleen over dit strand lopen als het eb is én je moet van tevoren even reserveren – er zijn er meer die deze magische plek willen bekijken. Rustig zonnen op een handdoekje is er daarom minder bij, maar daarvoor heeft de Spaanse costa gelukkig genoeg alternatieven. Vloed of geen reservering? Vanaf het wandelpad op de kliffen heb je ook prima uitzicht.

Ontmoet de blogger

Eline

Eline

Op elke plek en in ieder mens is iets moois te ontdekken, vindt Eline (25). Klinkt zoetsappig, maar die instelling levert haar wel fijne, bijzondere verhalen op.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.